Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują to podrasowana wersja Waszego ulubionego sycylijskiego ciasta pomarańczowego. Ciasto jest to samo, tylko zmniejszone proporcje składników. A nowością jest pyszny krem mascarpone i marakuja na wierzchu. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, a dodatek lekkiego kremu i marakui dodaje mu orzeźwienia i egzotycznego smaczku. Podajcie je dopiero po kilku godzinach od wyłożenia kremu, aby smaki zdążyły się przegryźć. Sprawdziłam to i ciasto jest lepsze im dłużej stoi w lodówce. Pamiętajcie jednak, aby ocieplić je przed podaniem.

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Więcej przepisów na pomarańczowe wypieki:

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Puszyste i mięciutkie ciasto pomarańczowe z egzotyczną nutą w postaci marakui i delikatnym kremem mascarpone.

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 150g masła,
  • 150g mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g cukru,
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
  • 3 jajka r.M,
  • Szczypta soli,
  • 50ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • KREM MASCARPONE:
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • 250g mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 2 marakuje

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.

Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy szpatułką do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.

Po wystudzeniu na ciasto wykładamy krem mascarpone robiąc łyżeczką górki. Wierzch ciasta polewamy miąższem wydrążonym z marakui. Smacznego!

KREM MASCARPONE: Do misy miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, sok z pomarańczy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego puszystego kremu. Jeśli masz obawy, że mascarpone Ci się nie ubije to możesz po prostu wymieszać je z sokiem z pomarańczy i cukrem pudrem.

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Jeśli przygotujesz ciasto pomarańczowe z macarpone i marakują to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





2 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić marakuję innym, bardziej budżetowym owocem?

    • cukiereczek

      Tak, pewnie 😄 Marakuje można pominąć, a na wierzch zetrzeć skórkę z pomarańczy i wyłożyć np. kilka malin. Fajnie będzie pasował też na wierzch dżem np. brzoskwiniowy – wyłożony w postaci małych kleksów.

Zostaw odpowiedź