Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

W "Weekendowej Cukierence" prezentuję dziś sernik na zimno w wersji fit. Taki fit serniczek na zimno spokojnie mogą jeść osoby na diecie. Jest prosty i szybki do przygotowania. Ma mało kalorii, jest lekki, mało słodki, orzeźwiający. Masa serowa wzbogacona jest skórką z limonki, która świetnie współgra z borówkami. Borówki możemy zastąpić dowolnymi owocami jagodowymi. Górę ciasta można zalać galaretką bez cukru. Ja niestety takiej nie miałam więc przygotowałam galaretkę z soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Pysznie i lekko, polecam!

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

SKŁADNIKI (12 porcji):

  • SPÓD KOKOSOWY
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżka mąki owsianej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • MASA SEROWA:
  • 300g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • Skórka starta z 1 limonki,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 10g żelatyny + 50g wody,
  • 100g borówek,
  • GALARETKA:
  • 6g żelatyny,
  • 150ml soku jabłkowego,
  • 200g borówek,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD KOKOSOWY: Dno tortownicy (o średnicy 21-22cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie zapinamy obręcz. Papier powinien wystawać za obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ksylitol i jeszcze chwilkę razem ubijamy. Ubite białka delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.

Po upieczeniu spód kokosowy studzimy.

MASA SEROWA: Jogurt naturalny łączymy z ksylitolem i mieszamy łyżką. Odstawiamy na kilka minut, aby ksylitol się rozpuścił. Następnie jogurt miksujemy z serem twarogowym. Dodajemy skórkę startą z limonki i aromat waniliowy, mieszamy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilku minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy ciurkiem do masy serowej i miksujemy do połączenia. Rozpuszczona żelatyna powinna być letnia, lekko ciepła, nie może być gorąca. Dodajemy borówki i mieszamy. Masę serową wykładamy na spód kokosowy. Wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy serowej.

GALARETKA: Odważamy 6g żelatyny i zalewamy 50ml soku jabłkowego. Ostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Dodajemy resztę soku i mieszamy. Na stężałej masie serowej układamy borówki. Zalewamy je tężejącą galaretką z soku jabłkowego. Tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast borówek możemy np. do masy serowej użyć truskawek.

2) Jeden porcja zawiera około 143kcal. W tym:

  • węglowodany – 13,4g,
  • białko – 6,7g,
  • tłuszcz – 7,5g,
  • błonnik – 0,6g.

Serniczek proponuję podać na deser.

2) Serniczek polecam na deser w diecie z cukrzycą ciążową.

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

2 komentarzy

  1. Muszę koniecznie spróbować! Jakie inne owoce prócz truskawek będą tu pasować? Mąż za nimi nie przepada 🙁

    • cukiereczek

      Maliny, jagody i borówki ❤️ Super będzie też pasować mango.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij