Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na rabarbar zapieczony pod kruszonką, ale takiego rabarbaru z pewnością jeszcze nie jedliście. Możemy podawać go na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów i/lub bitej śmietany. Zwróćcie uwagę na użycie w przepisie płatków owsianych błyskawicznych, które są drobniejsze niż zwykłe płatki owsiane górskie. Kruszonka smakuje fenomenalnie. Jest bardzo słodka przez co przełamuje kwaskowatość rabarbaru. Mandarynki dodają fajnego egzotycznego smaku. Kruszonkę możemy wykorzystać do innych zapiekanych owoców. Wówczas proponuję zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę.

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

SKŁADNIKI (12 porcji):

  • 750g rabarbaru,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 puszka mandarynek (312g),
  • KRUSZONKA:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (200g),
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 125g zimnego masła,
  • DO PODANIA:
  • Lody.
  • Bita śmietana,

PRZYGOTOWANIE:

Mandarynki odsączamy na sitku. Rabarbar dokładnie płuczemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w 1-1,5cm kawałki. Naczynie żaroodporne 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła.

Do miski wkładamy rabarbar. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy ze sobą. Rabarbar odstawiamy na 15 minut. Możemy go zamieszać 2-3 razy w tym czasie.

Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy ze sobą płatki owsiane błyskawiczne, cukier oraz mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło. Masło rozcieramy palcami z suchymi składnikami aż składniki się połączą i otrzymamy kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rabarbar. Na rabarbar wykładamy równomiernie mandarynki. Całość posypujemy kruszonką.

Rabarbar zapiekamy przez 40 minut. Gdyby kruszonka zaczęła się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

Życzę smacznego  🙂

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

1 Komentarz

  1. Już wiem do czego wykorzystam rabarbar

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij