Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ostatni wypiek ze świeżą żurawiną w tym roku. Jest to szybki do przygotowania chlebek żurawinowy z nutą pomarańczy. Pomarańcza i żurawina to przepyszne połączenie. Bardzo często łącze ze sobą te dwa składniki.
Ciasto pieczemy w keksówce, do suchego patyczka. Nie jest za wysokie. Po wystudzeniu polewamy je lukrem przygotowanym ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Miękkie i puszyste ciasto, aromat pomarańczy, kwaśna żurawina i słodki lukier - to jest pyszne! Ciasto pasuje idealnie do kubka zimowej herbaty.
Więcej przepisów na wypieki z żurawiną
- Muffinki pomarańczowe z żurawiną
- Babka pomarańczowa z żurawiną
- Proste ciasto pomarańczowe z żurawiną
- Rogaliki z żurawiną
Ciasto pomarańczowe z żurawiną to szybki przepis na ciasto z keksówki łączące w sobie smak kwaśnej żurawiny z aromatem soczystych pomarańczy. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo.
Ciasto pomarańczowe z żurawiną
Składniki:
- CIASTO:
- 190g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 60ml mleka,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 85g masła,
- 130g cukru,
- 2 jajka r.L,
- 150g świeżej żurawiny,
- 60ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- LUKIER:
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- około 2/3 szklanki cukru pudru,
- odrobina świeżo startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy.
Żurawinę oprószamy 1 łyżką mąki i mieszamy dokładnie, aby owoce pokryły się mąką. Nadmiar strzepujemy.
Do misy miksera wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut. Co jakiś czas zgarniamy szpatułką masło ze ścianek. Dodajemy jajka i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche i mokre składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. Dodajemy żurawinę i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto po wystudzeniu polewamy pomarańczowym lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodajemy także odrobinę startej skórki w pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy starając się rozcierać cukier puder o ścianki miseczki. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier o gęstości kwaśnej śmietany.