Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ostatni wypiek ze świeżą żurawiną w tym roku. Jest to szybki do przygotowania chlebek żurawinowy z nutą pomarańczy. Pomarańcza i żurawina to przepyszne połączenie. Bardzo często łącze ze sobą te dwa składniki.

Ciasto pieczemy w keksówce, do suchego patyczka. Nie jest za wysokie. Po wystudzeniu polewamy je lukrem przygotowanym ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Miękkie i puszyste ciasto, aromat pomarańczy, kwaśna żurawina i słodki lukier - to jest pyszne! Ciasto pasuje idealnie do kubka zimowej herbaty.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Więcej przepisów na wypieki z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną to szybki przepis na ciasto z keksówki łączące w sobie smak kwaśnej żurawiny z aromatem soczystych pomarańczy. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Składniki:

  • CIASTO:
  • 190g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 60ml mleka,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 85g masła,
  • 130g cukru,
  • 2 jajka r.L,
  • 150g świeżej żurawiny,
  • 60ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • około 2/3 szklanki cukru pudru,
  • odrobina świeżo startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy.

Przygotowanie ciasta pomarańczowego z żurawiną

Przygotowanie ciasta pomarańczowego z żurawiną

Żurawinę oprószamy 1 łyżką mąki i mieszamy dokładnie, aby owoce pokryły się mąką. Nadmiar strzepujemy.

Do misy miksera wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut. Co jakiś czas zgarniamy szpatułką masło ze ścianek. Dodajemy jajka i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche i mokre składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. Dodajemy żurawinę i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Przygotowanie ciasta pomarańczowego z żurawiną

Przygotowanie ciasta pomarańczowego z żurawiną

Ciasto po wystudzeniu polewamy pomarańczowym lukrem.

LUKIER: Do miseczki wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodajemy także odrobinę startej skórki w pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy starając się rozcierać cukier puder o ścianki miseczki. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier o gęstości kwaśnej śmietany.

Jeśli przygotujesz ciasto pomarańczowe z żurawiną to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź