Ciasto meduza

Witajcie w "Weekendowej Cukierence":) Zapraszam na cotygodniową porcję słodkości. Ciasto meduza to już kolejne ciasto siostry Anastazji w moim wykonaniu. Mamy tutaj spód orzechowo-jabłkowy, krem budyniowy o smaku ananasowym i ananasa w galaretce. Ciasto jest bardzo dobre, średnio-trudne w przygotowaniu. Fajne jest to, że pracę można rozłożyć sobie na etapy. Np. pierwszego dnia wieczorem upiec spód, a następnego dnia przygotować krem. Ciasto przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej.

Ciasto meduza

Ciasto meduza

Więcej przepisów na pyszne ciasta przekładane

Ciasto meduza

Ciasto meduza

Pyszne i zaskakujące ciasto siostry Anastazji

Ciasto meduza

Składniki:

  • SPÓD ORZECHOWO-JABŁKOWY:
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (4g),
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 600g pokrojonych w kostkę jabłek (waga bez skórki i pestek),
  • KREM BUDYNIOWY:
  • zalewa z 1 puszki z ananasa,
  • mleko,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 45g mąki pszennej,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 200g masła,
  • DODATKOWO:
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 800ml wody,
  • owoce z 1 puszki z ananasa,
  • kilka wiśni lub czereśni

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD ORZECHOWO-JABŁKOWY: Pokrojone jabłka umieszczamy w misce. Zasypujemy je połową cukru, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

Blaszkę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostały cukier w 3 turach i ubijamy po 2 minuty po każdym dodaniu cukru. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, orzechy i jabłka z powstałym sokiem. Mieszamy delikatnie, ale do dobrego połączenia składników. Masa będzie dość gęsta. Masę przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.

Ciasto meduza - przygotowanie

Ciasto meduza - przygotowanie

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Do pojemniczka wlewamy zalewę z puszki z ananasa. Dolewamy tyle mleka, aby całość miała 500ml (czyli 2 szklanki płynu). 1 i 1/2 szklanki płynu umieszczamy w rondelku. i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostały płyn miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko z sokiem w rondelku. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Krem wykładamy na ciasto.

ZŁOŻENIE CIASTA: Dwie galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Na wystudzony spód wykładamy krem. Wyrównujemy. Układamy plastry ananasa oraz wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!

Ciasto meduza

Ciasto meduza

Ciasto meduza

Ciasto meduza

Jeśli przygotujesz ciasto meduza to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź