Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Makowa Chmurka to jedno z ciast, które gościło na naszym świątecznym stole 2023 roku. Jest przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało i goście chętnie brali dokładkę. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis.

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Makowa chmurka to ciasto mięciutkie, delikatne, słodko-kwaśne, po prostu pyszne! Składa się z:

  • jasnego biszkoptu - biszkopt można upiec dzień wcześniej i trzymać szczelnie owinięty folią. A w wersji dla leniuszków można zastąpić go okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami.
  • owocowej galaretki - zamiast gotowej proponuje Wam przygotowanie samodzielnie owocowej galaretki. Taka galaretka ma o wiele bogatszy smak! Przygotowałam ją aż z 800g owoców. Jest soczysta, lekko kwaśna i wspaniale współgra z delikatnym kremem śmietankowym oraz słodką bezą.
  • kremu śmietankowego - czyli śmietana kremówka i serek mascarpone ubite na puszysty krem.
  • bezy z makiem - mak dodaje świątecznego akcentu i dzięki niemu beza pięknie wygląda i jeszcze pyszniej chrupie.

Więcej przepisów na ciasta z bezą

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Co powiesz na mięciutki biszkopt z pyszną owocową galaretką, kremem śmietankowym i chrupiącą bezą? To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
  • PONCZ:
  • 50ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • OWOCOWA GALARETKA:
  • 800g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, porzeczki),
  • 100g cukru,
  • 16g żelatyny + 80g wody,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 50g cukru pudru
  • BEZA Z MAKIEM:
  • 5 białek z jajek L (175g),
  • 250g cukru,
  • 3 łyżki suchego maku,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 25-30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

OWOCOWA GALARETKA: Do przygotowania galaretki użyłam owoców mrożonych: 450g truskawek, 150g czerwonych porzeczek i 200g malin. Umieszczamy je razem w garnku (zamrożone), dodajemy cukier i wstawiamy na mały ogień. Podgrzewamy często mieszając. Zagotowujemy i gotujemy razem około 3-5 minut. Następnie owoce przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy ją do gorących owoców. Dokładnie mieszamy. Mus owocowy zostawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć to wykładamy go na ciasto.

* Aby mus szybciej stężał włożyłam go do lodówki i wyjmowałam co 5-10 minut. Wówczas mieszałam i sprawdzałam czy już nadaje się do wyłożenia na ciasto.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

BEZA Z MAKIEM: Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 1-2 minuty). Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca. Pianę ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i mak i mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia, ale nie za długo.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 stopni, góra-dół.

Pianę bezową wykładamy do blaszki 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jej wierzch możemy zrobić nieregularny, pofalowany. Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 130 stopniach, góra-dół. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, góra-dół i pieczemy jeszcze około 90 minut. Bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce układamy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie ponczem. Następnie wykładamy tężejącą owocową galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 1-2h do stężenia galaretki. Wówczas przygotowujemy krem śmietankowy i wykładamy go na ciasto. Na kremie od razu układamy bezę lekko ją dociskając do ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na min.6h, a najlepiej na całą noc do ustabilizowania. Smacznego!

Kroimy ostrym nożem. Beza będzie początkowo twarda, ale z każdym dniem będzie się lepiej kroiła, bo będzie się rozpuszczała delikatnie od kremu. Ale nawet po 3 dniach beza ciągle chrupała.

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Inspiracja

Jeśli przygotujesz makową chmurkę z owocami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź