Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i bezami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto w stylu amerykańskim. Wilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone dżemem z czarnej porzeczki, następnie kremem z masła orzechowego, a na wierzchu bezy - oh jest pysznie, słodko i kalorycznie 🙂 Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli beziki mamy upieczone lub kupione wcześniej. Zachęcam Was do przygotowania domowych bezików według mojej receptury (TUTAJ przepis).

Bezy

Bezy

SKŁADNIKI (16 porcji):

  • CIASTO:
  • 100g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 50g cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki maślanki,
  • 120g mąki pszennej,
  • 40g kakao,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • KREM ORZECHOWY:
  • 250g serka mascarpone,
  • 150g masła orzechowego gładkiego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50g orzeszków ziemnych solonych,
  • DODATKOWO:
  • 150g dżemu porzeczkowego,
  • bezy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.

KREM ORZECHOWY: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i miksujemy 1-2 minuty mikserem. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy szpatułką.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy. Następnie układamy drugi blat ciasta czekoladowego. Wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezikami. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na 16 porcji.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i bezami

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i bezami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij