Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek to moja kolejna propozycja na świąteczny wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki". Dużo się dzieje, dużo warstw, różne kremy, jest kolorowo, ale co najważniejsze, jest przepysznie!

CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.

To ciasto idealnie sprawdzi się na świąteczny stół. Przepis jest na dużą blachę. Ciasto ładnie się kroi i dobrze przechowuje. Znajdziecie tutaj dwa rodzaje biszkoptów: jeden jasny, a drugi jasny z makiem. Teraz słów kilka o kremach. Jest krem o smaku ptasiego mleczka. To krem z dwóch składników: śmietanki i galaretki. Jest lekki i piankowy. Jest też krem budyniowy z dodatkiem żółtek. Niezwykle kremowy i pyszny. A ciasto zwieńcza polewa z białej czekolady. Delikatna dekoracja posypką i mamy to! Przepiękne i przepyszne ciasto na większe rodzinne spotkania.

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek to jedno z ciast siostry Anastazji. Moja wersja różni się gramaturą składników oraz polewą. W oryginalnym przepisie polewa ta jest ciemna.

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek

Więcej przepisów na makowce

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek

Pyszne kremowe ciasto, idealne na święta i na większe imprezy rodzinne.

Ciasto Kopciuszek

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • BISZKOPT MAKOWY:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki maku,
  • KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1/2 szklanki wody,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g masła,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g białej czekolady,
  • 80g śmietanki 30%,
  • PONCZ:
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 1 opakowanie herbatników,
  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT JASNY: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

BISZKOPT MAKOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy letnią galaretkę i miksujemy do połączenia. Od tego momentu należy postępować bardzo szybko, bo krem szybko zacznie tężeć.

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

Polewa powinna być letnia wówczas wylewamy ją na ciasto.

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu. Wykładamy krem śmietankowy z galaretką. Wyrównujemy i od razu układamy makowy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu i wykładamy krem budyniowy. Kolejno na kremie układamy herbatniki i nasączamy resztą ponczu. Wylewamy letnią polewę czekoladową i dekorujemy. Ciasto dostawiamy na noc do lodówki. Smacznego!

Ciasto Kopciuszek

Ciasto Kopciuszek

Jeśli przygotujesz ciasto Kopciuszek to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź