Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Kwintesencja wiosny i kuchni polskiej - puszyste, maślane, mięciutkie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto drożdżowe jest w mojej rodzinie bardzo chętnie przygotowywane, bo ma wielu fanów. Lubimy je w postaci dużego ciasta, a także mniejszych drożdżówek i bułeczek. Wiosną pieczemy je z rabarbarem i obowiązkowo porcją kruszonki.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie ciasta drożdżowego jest dość proste. A pójdzie nam dość sprawnie, gdy posiadamy mikser z hakiem do wyrabiania. Ciasto drożdżowe wymaga potrójnego wyrastania. Najpierw rośnie rozczyn, później ciasto w misce, a na sam koniec ciasto w blaszce. Swój pyszny smak zawdzięcza dużej ilości masła oraz żółtkom. Kluczem do sukcesu jest drobne pokrojenie rabarbaru. Wierzch ciasta można dodatkowo polać lukrem. Będzie tutaj świetnie pasował. Ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, a zachowa dłużej świeżość.

Więcej przepis na wypieki z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Mięciutkie i puszyste, z kwaskowym rabarbarem i maślaną kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 120g masła,
  • KRUSZONKA:
  • 70g zimnego masła,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 70g cukru,
  • 100g mąki,
  • DODATKOWO:
  • 500g rabarbaru.

Przygotowanie:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 4-5 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem mikserem przez około 3-5 minut. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrasta to umyte i osuszony rabarbar kroimy w małą kostkę oraz przygotowujemy kruszonkę. Nie ma potrzeby obierania rabarbaru.

Formę prostokątną 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto wykładamy do foremki. Wyrównujemy. Na cieście układamy równomiernie rabarbar. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Ciasto pieczemy około 35 minut.

KRUSZONKA: Do miski wkładamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy je chwilkę, żeby dobrze się połączyły. Dodajemy zimne masło i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami. W ten sposób powstanie kruszonka. Kruszonkę trzymamy w lodówce do momentu posypania na cieście.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto drożdżowe z rabarbarem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ewa

    Przepis rewelacyjny. Ciasto jest przepyszne. Nawet na drugi dzień jest bardzo smaczne i przyjemnie wilgotne.

    • cukiereczek

      Jakie puszyste! Cieszę się bardzo, że smakowało 😉

Pozostaw odpowiedź Ewa