Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wiosenny wypiek z rabarbarem.

W roli głównej dzisiaj moje ulubione ciasto ucierane. Przepis na to ciasto jest już ze mną dobrych kilka lat. Znalazłam go w jakiejś kolorowej gazecie i został ze mną po dziś dzień. Przygotowałam go wówczas, bo zachęciła mnie krótka lista podstawowych składników (masło, cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia) i dodatek budyniu do ciasta. Teraz już wiem, że to właśnie budyń robi robotę w tym cieście. Sprawia, że jego struktura jest taka jakby troszkę piaskowa. Ciasto nie jest ani za suche, ani wilgotne, takie w sam raz. Pasuje do kawy, pasuje do herbaty, na deser, na podwieczorek. Zostawiam Wam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście mogli z łatwością przygotować to pyszne ciacho!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

To ciasto przygotowuje przez okrągły rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną wykorzystuje rabarbar, latem stawiam na czerwone porzeczki, a jesienią na śliwki. Natomiast zimą świetnie sprawdzają się owoce mrożone. Maślane ciasto z kwaśnymi owocami i dużą ilością kruszonki - to jest pyszne!

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

  • masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
  • cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
  • jajka - potrzebne są 3 jajka, rozmiar L. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
  • proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
  • budyń - dla lepszej struktury ciasta. Potrzebne będzie 1 opakowanie. Lubię używać budyniu śmietankowego, ale można dać zamiennie waniliowy.
  • rabarbar - należy go wcześniej umyć, aby odpowiednio wysechł. Nie obieramy go.
Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Aby przygotować kruszonkę potrzebujesz:

  • cukier i cukier wanilinowy
  • mąkę pszenną
  • masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku. Gdy przestygnie to łączymy je z suchymi składnikami.
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Jak przygotować ciasto z rabarbarem i kruszonką?

Przygotowanie kruszonki:

  1. Przygotuj - Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki w większej misce i odstaw na bok.
  3. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Połącz masło z suchymi składnikami. Między palcami formuj kruszonkę rozcierając składniki.
Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 5 kroków:

  1. Przygotuj - wyłóż blaszkę 23x28cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Wyłóż ciasto do blaszki. Następnie ułóż rabarbar i całość posyp kruszonką.
  5. Upiecz ciasto. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.  Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
  2. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Dokładnie wysusz rabarbar przed ułożeniem go na cieście.
  5. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  6. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

To pyszne ciasto ucierane przygotowuje przez cały rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną stawiam na rabarbar, latem na jagody, a jesienią na śliwki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki (320g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 80g masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 600g rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy na 2cm kawałki.

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar i posypujemy go kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto z rabarbarem i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź