Krem śmietankowy z serkiem homogenizowanym to jeden z moich ulubionych kremów do przekładania biszkoptu. Pasuje do niego większość owoców. Łączyłam go już z jagodami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami, a dziś chcę Wam zaproponować szybkie ciasto z mandarynkami.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na wykorzystanie serka homogenizowanego.
W ogóle to bardzo lubię ciasta z mandarynkami. Zawsze mam w spiżarni puszkę mandarynek. Lubię ich smak, ale też wygląd. Są bardzo dekoracyjne. Zamawiam je najczęściej w sklepach internetowych.
A dzisiejsze ciasto składa się z trzech części:
- biszkoptu. Biszkopt nasączamy sokiem z puszki z mandarynek. Jeśli chcesz możesz posmarować go także cienką warstwą dżemu pomarańczowego czy brzoskwiniowego.
Można to ciasto przygotować w wersji bez pieczenia używając podłużnych lub okrągłych biszkoptów. Użycie biszkoptów na pewno przyśpieszy pracę i sprawi, że ciasto zrobisz bardzo szybko. - kremu z serkiem - to krem powstały z połączenia ubitej śmietanki i serka homogenizowanego usztywniony galaretką. Można użyć serka smakowego np. brzoskwiniowego. Można użyć galaretki jasnej lub pomarańczowej.
- mandarynek zatopionych w galaretce. Jeśli nie masz mandarynek - użyj innych owoców.
Ciasto smakuje pysznie piankowo, delikatnie, lekko. Ładnie się kroi. Będzie idealne na cieplejsze, letnie dni. Gorąco polecam!
![Ciasto z mandarynkami i kremem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-mandarynkami-i-kremem-1-scaled.jpg)
Ciasto z mandarynkami i kremem
Więcej przepisów na ciasta z mandarynkami
- Ciasto na gofrach z mandarynkami
- Sernik z mandarynkami
- Rabarbar zapiekany z mandarynkami pod owsianą kruszonką
- Ciasto z mandarynkami, kokosem i śmietaną
![Ciasto z mandarynkami i kremem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-mandarynkami-i-kremem-scaled.jpg)
Ciasto z mandarynkami i kremem
Pyszny i prosty do przygotowania torcik. Puszysty biszkopt, delikatny i piankowy krem z serkiem i pyszna galaretka z mandarynkami.
Ciasto z kremem z serka i mandarynkami
Składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka cukru (70g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 2 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 70ml zalewy z puszki z mandarynek,
- KREM Z SERKIEM:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 300g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1/2 opakowania galaretki krystalicznej (lub pomarańczowej),
- 75g wody,
- GALARETKA Z MANDARYNKAMI:
- 1 puszka mandarynek,
- 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej,
- 200ml wody
Przygotowanie:
Mandarynki odsączamy z zalewy na sitku. Zachowujemy 70ml zalewy do nasączenia biszkoptu.
* Użyłam mandarynek w puszce firmy Rolnik. 1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach lub na Allegro. Można je zastąpić taką samą ilością brzoskwiń z puszki.
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
![Przygotowanie biszkoptu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/10/Przygotowanie-biszkoptu-scaled.jpg)
Przygotowanie biszkoptu
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy.
![Przygotowanie biszkoptu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/07/Przygotowanie-biszkoptu-scaled.jpg)
Przygotowanie biszkoptu
Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
![Biszkopt](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/06/Biszkopt-po-przekrojeniu-scaled.jpg)
Biszkopt
KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 75ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
![Rozpuszczanie galaretki](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Rozpuszczanie-galaretki-scaled.jpg)
Rozpuszczanie galaretki
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
![Przygotowanie kremu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Przygotowanie-kremu-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę (lub płynną, ale chłodną) i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy blat biszkopta. Nasączamy go ponczem. Na biszkopt wykładamy krem, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Po tym czasie na wierzch kremu wykładamy odsączone mandarynki z puszki. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
![Torcik Puszek z mandarynkami](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Torcik-Puszek-z-mandarynkami-scaled.jpg)
Torcik Puszek z mandarynkami