Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto z truskawkami. Jest to ciasto ucierane, które swoją puszystość zawdzięcza ubitym białkom. Aromatyzowane jest skórką cytrynową, a na górze mamy mnóstwo cytrynowego lukru. To jest pyszne! Poza sezonem na truskawki do ciasta możemy użyć malin czy brzoskwiń. Ciasto jest dość proste do przygotowania. Przepis jest na dużą blaszkę. Bardzo dobrze się przechowuje do kilku dni. Trzymałam je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce (z uwagi na owoce). Smakowało mi najbardziej ostatniego dnia. Z każdym dniem od przygotowania ciasto było coraz lepsze, smaki się tak jakby przegryzły.
Polecam cytrynowe ciasto z truskawkami na letni podwieczorek czy deser po obiedzie.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Dokładnie oddziel białka od żółtek.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Białka połącz z ciastem przy pomocy szpatułki. Zrób to delikatnie, aby nie stracić ich puszystości.
- Truskawki umyj dużo wcześniej i dokładnie osusz 0 najpierw na sitku, a potem ręcznikami papierowymi.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka.
- Poza sezonem na truskawki do ciasta możesz użyć malin.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Truskawkowy keks
- Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
Puszyste z zatopionymi truskawkami, polane cytrynowym lukrem...To jest pyszne!
Ciasto cytrynowe z truskawkami
Składniki:
- CIASTO:
- 350g masła,
- 300g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 350g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 6 jajek,
- DODATKOWO:
- 600g obranych truskawek,
- LUKIER:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- około 2/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy na pół.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy skórkę startą z cytryny, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki truskawek rozcięciem do góry. Ciasto pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany. W zależności od wielkości cytryny cukru pudru będzie potrzeba mniej lub więcej. Podałam tylko orientacyjną ilość.
Ciasto jest pyszne, a połączenie cytrynowej nuty z truskawkami daje naprawdę ciekawy efekt 🙂
Ślicznie dziękuję 😃