Jak prosto i szybko przygotować smaczne i efektowne świąteczne ciasto? Wystarczą dwa składniki: ciasto francuskie i nutella. Gotowe ciasto francuskie smarujemy nutellą, przykrywamy drugim płatem i wycinamy kształt choinki. Następnie choinkę nacinamy i skręcamy paseczki imitując gałązki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i siup do pieca. Kropkę nad i stanowi kolorowa dekoracja z cukierków imitujących bombki. Polecam
SKŁADNIKI:
- 2 płaty ciasta francuskiego (2x320g),
- Około 100-150g nutelli,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, góra-dół.
I SPOSÓB: Na papierze do pieczenia układamy pierwszy blat ciasta francuskiego. Zaznaczamy mniej więcej obrys choinki razem z pniem. Powstały obrys smarujemy nutellą. W cieście, które pozostało nieposmarowane wycinamy gwiazdkę foremką i odkładamy na bok. Posmarowane ciasto przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego i delikatnie dociskamy. Wycinamy kształt choinki razem z pniem. Następnie nacinamy choinkę tworząc cienkie paseczki (gałęzie). Łapiemy za koniec paseczka i skręcamy go wokół własnej osi. Na szczycie choinki umieszczamy gwiazdę.
Pozostałe ciasto możemy posmarować nutellą i przygotować rogaliki francuskie.
II SPOSÓB: Na papierze do pieczenia układamy pierwszy blat ciasta francuskiego i smarujemy równomiernie nutellą. Przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego i delikatnie dociskamy. Wycinamy kształt choinki razem z pniem. Następnie nacinamy choinkę tworząc cienkie paseczki (gałęzie). Łapiemy za koniec paseczka i skręcamy go wokół własnej osi. Pozostałe ciasto kroimy w dowolne kształty i pieczemy w drugiej turze.
Całość smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzelka.
Choinkę pieczemy około 15-17 minut, do zarumieniania. W razie potrzeby odwracamy blachę na drugą stronę, aby ciasto równo się dopiekło.
Na wystudzonej choince można rozłożyć cukierki m&ms imitujące bombki. Choinkę można też polać lukrem i posypać m&msami (wówczas nie będą spadać).
Życzę smacznego!