Blondie z rabarbarem i budyniem

Budyń, biała czekolada i rabarbar w jednym cieście. Spróbuj nowego pysznego ciasta z rabarbarem w "Weekendowej Cukierence".

Blondie to troszkę inna wersja pewnie dobrze Wam znanego ciasta brownie. Różnica między nimi jest w czekoladzie. W blondie używamy czekolady białej. Blondie jest bardzo maślane, słodkie, kruche z zewnątrz, ciągnące i mięciutkie w środku. Po prostu przepyszne! Jestem wielką fanką kuchni amerykańskiej. Bardzo często przygotowuje amerykańskie słodkości zwłaszcza, gdy mam ochotę na konkretną dawkę słodyczy.

Blondie z rabarbarem i budyniem

Blondie z rabarbarem i budyniem

Moja dzisiejsza propozycja oprócz słodyczy zawiera szczyptę słodko-kwaśnego smaczku w postaci rabarbaru oraz miły akcent w postaci budyniu. Ciasto jest niezwykle smaczne, a przy tym prezentuje się pięknie. Kleksy rabarbaru i budyniu oraz paseczki z białej czekolady robią robotę.

Poza sezonem na rabarbar do ciasta można użyć kwaśnego dżemu np. z malin, czerwonej porzeczki. Należy tylko pamiętać, żeby był w miarę gęsty. Fajnie będą pasowały tutaj także jabłka czy gruszki.

Blondie z rabarbarem i budyniem

Blondie z rabarbarem i budyniem

Składniki na blondie z rabarbarem

Aby przygotować ciasto blondie z rabarbarem i budyniem potrzebujesz:

  • masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu. Do masła dodajemy szczyptę soli, aby dodać smaku i zrównoważyć słodycz wypieku.
  • cukier biały i trzcinowy - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciasta i odpowiednią słodycz,
  • mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
  • proszek budyniowy - dodanie proszku budyniowego sprawia, że ciasto ma fajną, kruchutką konsystencję.
  • proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
  • jajka - używamy jajek rozmiar L, najlepiej o temperaturze pokojowej.
  • białą czekoladę - dodajemy ją do ciasta posiekaną. A dodatkową czekoladą ozdabiamy jego wierzch.
  • rabarbar - nie obieramy go wcześniej.
  • ugotowany budyń - to po prostu połowa budyniu z torebki, ugotowana i ostudzona.
Składniki na blondie z rabarbarem i budyniem

Składniki na blondie z rabarbarem i budyniem

Jak przygotować ciasto blondie z rabarbarem?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Nie potrzebujesz nawet używać miksera. Wszystkie składniki wymieszasz rózgą lub łyżką.

  1. Przygotuj - blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odmierz wszystkie składniki. Czekoladę posiekaj. Rabarbar pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj budyń i rabarbar. Odstaw do wystudzenia.
  3. Masło rozpuść z cukrem. Odstaw do przestudzenia.
  4. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj suche składniki, wymieszaj. A na sam koniec połącz z czekoladą.
  5. Na ciasto wyłóż rabarbar i budyń. Piecz do suchego patyczka.
  6. Po wystudzeniu ciasto polej paseczkami rozpuszczonej czekolady.

Przed dodaniem jajek masa maślana musi być przestudzona. Powinna być letnia.

Wykałaczką zrób esy floresy z dżemu rabarbarowego.

Blondie z rabarbarem i budyniem

Po wystudzeniu ciasto polej paseczkami rozpuszczonej białej czekolady. Użyj do tego celu małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

Blondie z rabarbarem i budyniem

Blondie z rabarbarem i budyniem

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem

Blondie z rabarbarem i budyniem

Blondie z rabarbarem i budyniem

Amerykańskie ciasto z białej czekolady, miękkie i ciągnące w środku, słodziutkie, przepyszne, uzależniające!

Ciasto blondie z rabarbarem i budyniem

Składniki:

  • CIASTO:
  • 225g masła,
  • szczypta soli,
  • 50g cukru białego,
  • 130g cukru trzcinowego,
  • 150g mąki pszennej,
  • 50g budyniu śmietankowego (proszek),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 150g białej czekolady,
  • RABARBAR:
  • 200g rabarbaru,
  • 35g cukru,
  • BUDYŃ:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego(20g),
  • DODATKOWO:
  • 50g białej czekolady

Przygotowanie:

BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki mleka. W 1/4 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy rozrobiony budyń na gotujące się mleko, mieszając zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy.

RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 2cm. Umieszczamy go w rondelku razem z cukrem. Dodajemy 2 łyżki wody. Zawartość rondelka zagotowujemy. Gotujemy rabarbar około 10 minut aż rozpadnie się i zrobi gęsty niczym dżem. Rabarbar studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 20x30cm wyścielamy papierem do pieczenia.

CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem (proszkiem). Białą czekoladę drobno siekamy. W rondelku umieszczamy masło, sól, cukier biały i trzcinowy. Ustawiamy je na małym ogniu, mieszamy i podgrzewamy aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka i błyszcząca. Masę odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.

Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku i mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i rózgą mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę i krótko mieszamy. Ciasto jest gotowe, przelewamy je do blaszki. Na wierzch ciasta wykładamy kleksy rabarbaru. Wykałaczką robimy esy-floresy, aby rozprowadzić rabarbar po całym cieście. Następnie małą łyżeczką na cieście umieszczamy kleksy wystudzonego budyniu.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wystudzeniu ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz blondie z rabarbarem i budyniem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





2 komentarzy

  1. Przetestowane, wychodzi pyszka. U mnie z uwagi na brak białej czekolady honory czyniła ciemna gorzka. Puegusek zamiast blondi ?

    • cukiereczek

      Dziękuję za polecenie 🙂

Zostaw odpowiedź