Owsiane ciasto pina colada z rabarbarem

Czas rozpocząć sezon rabarbarowy w "Weekendowej Cukierence". Dzisiejszy wypiek to ciasto, którego głównym składnikiem są płatki owsiane. Można więc powiedzieć, że to ciasto w zdrowszej wersji 🙂 Kokos i ananas przywołują na myśl znanego drinka – PINA COLADA - stąd nazwa. Na blogu znajdziecie m.in. babeczki pina colada. Ciasto jest nietuzinkowe, bardzo szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Warto podać do niego gałkę lodów.

Zobaczcie też inne przepisy na ciasto z rabarbarem TUTAJ.

Owsiane ciasto pina colada z rabarbarem

Owsiane ciasto pina colada z rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • ½ szklanki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 250g masła,
  • NADZIENIE:
  • 400g rabarbaru,
  • 200g świeżego ananasa,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: W misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukier i sól. Mieszamy je do połączenia. Masło roztapiamy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masło i mieszamy dokładnie do połączenia (masło powinno pokryć suche składniki).

Formę prostokątną 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy więcej niż połowę ciasta (60%), wyrównujemy i delikatnie wklepujemy w dno formy. Następnie wykładamy nadzienie rabarbarowe (może być ciepłe, ale nie gorące). Rozprowadzamy je równomiernie. Na wierzch wysypujemy równomiernie resztę ciasta.

Ciasto pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienienia).

NADZIENIE: Rabarbar kroimy w plasterki. Ananas kroimy w mniejszą kostkę. W rondelku umieszczamy rabarbar, ananasa, cukier, 2 łyżki wody i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Owoce nie powinny się rozgotować, ale powinny zachować swój kształt. Ewentualnie skracamy czas gotowania. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zawartości rondelka. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko razem do zgęstnienia.

Życzę smacznego 🙂

Owsiane ciasto pina colada z rabarbarem

Owsiane ciasto pina colada z rabarbarem

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij