Pewnie zgodzicie się ze mną, że pewne połączenia smaków są ponadczasowe. Jednym z nich jest: biała czekolada i maliny. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam pyszny amerykański wypiek czyli blondie.
Blondie to jasna wersja słynnego ciasta brownie. Jest ekspresowe do przygotowania i nie potrzebujecie nawet miksera. Wystarczy rózga kuchenna lub łyżka. Blondie jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku. I uzależnia 🙂 Trudno zjeść tylko jeden kawałek. Jestem wielką fanką amerykańskich słodkości. Ich przepisy są szybkie proste, a takie pyszne. Dają konkretny zastrzyk cukru w małym kawałeczku.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na szybkie słodkości.
Dobrze mieć taki przepis w przypadku niespodziewanych gości. Blondie dobrze się przechowuje i smakuje nawet po 3-4 dniach. Przechowuje je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale podaje w temperaturze pokojowej.
Więcej wypieków z malinami i białą czekoladą
- Sernik na zimno
- Muffinki
- Pana cotta
- Tarta
Amerykańskie ciasto z białej czekolady, miękkie i ciągnące w środku, słodziutkie, przepyszne, uzależniające!
Ciasto blondie z malinami i białą czekoladą
Składniki:
- CIASTO:
- 115g masła,
- szczypta soli,
- 50g cukru białego,
- 65g cukru trzcinowego,
- 160g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 1 jajko,
- DODATKOWO:
- 120g białej czekolady,
- 80g malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia.
CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Białą czekoladę drobno siekamy. W rondelku umieszczamy masło, cukier biały i trzcinowy. Ustawiamy je na małym ogniu, mieszamy i podgrzewamy aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka i błyszcząca. Masę odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.
Do masy maślanej dodajemy jajko i mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i rózgą mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę i krótko mieszamy. Ciasto jest gotowe, przelewamy je do blaszki. Na wierzch ciasta wykładamy maliny.
Ciasto pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Życzę smacznego!