Pavlova z pieczonym rabarbarem

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na bezę Pavlovą w wiosennym wydaniu. Mianowicie przygotowałam ją z sezonowym rabarbarem. To kolejny raz kiedy łączę słodką bezę z kwaśnym dodatkiem. Na blogu możecie już znaleźć m.in. bezę z wiśniami.

Beza to wypiek pięknie się prezentujący, ale nietrwały. Dlatego krem i rabarbar wykładamy dopiero chwilkę przed podaniem. Pieczony rabarbar znacie już dobrze z torciku czy naleśników.

Beza Pavlova z pieczonym rabarbarem

Beza Pavlova z pieczonym rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • BEZA PAVLOVA:
  • 170ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
  • 250g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • PIECZONY RABARBAR:
  • 250g rabarbaru,
  • 3 łyżki  cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BEZA PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy bezę.

PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1,5 cm. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy go sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Po tym czasie rabarbar zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy rabarbar jest już upieczony. Jeśli nie to trzymamy jeszcze kilka minut w piekarniku. Powinien być miękki i rozpadać się pod dotykiem.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie krem śmietankowy. A na wierzch wykładamy wystudzony pieczony rabarbar. Całość polewamy dodatkowo syropem powstałym z pieczenia rabarbaru. Podajemy od razu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.

2) Bezę możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej. Krem i rabarbar nakładamy tuż przed podaniem bowiem beza zacznie się rozpuszczać.

Beza Pavlova z pieczonym rabarbarem

Beza Pavlova z pieczonym rabarbarem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź