Naleśniki z kremem i rabarbarem

Naleśniki jadamy co najmniej raz w tygodniu. Zazwyczaj jemy je z domowym dżemem. A gdy mam więcej czasu to wymyślam inne smaczne nadzienia. I tak nalesniki podawałam już:

Do tej kolekcji dołączają dziś naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone i pieczonym rabarbarem. Krem jest przepyszny, delikatny, świetnie współgra z kwaskowym rabarbarem. To pyszna propozycja na deser lub obiad na słodko. Najlepiej do ich przygotowania użyć cienkich łodyg rabarbaru i pokroić je nie za grubo.

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • NALEŚNIKI (15-18 sztuk):
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 2 i ¼ szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego (20g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 250g serka mascarpone,
  • PIECZONY RABARBAR:
  • 300g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • Olej lub smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.

PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1,5 cm. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy go sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Po tym czasie rabarbar zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy rabarbar jest już upieczony. Jeśli nie to trzymamy jeszcze kilka minut w piekarniku. Powinien być miękki i rozpadać się pod dotykiem.

Każdego naleśnika smarujemy kremem budyniowym z mascarpone. Naleśniki zwijamy bądź składamy. Na wierzch naleśników wykładamy pieczony rabarbar. Wierzch naleśników polewamy także sokiem, który powstał z pieczenia rabarbaru.

Życzę smacznego 🙂

Naleśniki z kremem i rabarbarem

Naleśniki z kremem i rabarbarem

4 komentarzy

  1. Twój komentarz

    • cukiereczek cukiereczek

      Pysznie wyglądają 😊

  2. Naleśniki są przepyszne 😋 Najlepsze 😍

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina dziękuję za miłe słowa 😍

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij