Babka z tartymi jabłkami

Zapraszam na pierwszy jesienny wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki". Ostatnie dni zrobiły się chłodniejsze więc z miłą chęcią delektuje się teraz gorącą herbatą z cytryną. A do herbatki lubię podać kawałek ucieranego ciasta. Tym razem upiekłam pyszną babkę z jabłkami, która bardzo nam zasmakowała.

Babka z tartymi jabłkami to proste ciasto ucierane, które łączy w sobie smak jabłek, cynamonu i migdałów. Smak jabłek przebija delikatnie, ale nie jest narzucający się. Jabłka dodają tutaj wilgotności. Oczywiście najlepiej w tym przepisie użyć kwaśnych jabłek, typowych dla wypieków czyli szarej renety czy Antoniówki. Mielone migdały nadają ciastu fajnej tekstury. A cynamon zapewnia miły, korzenny akcent.

Myślę, że przy tym wypieku nie ma mowy o zakalcu. Wystarczy tylko użyć składników o temperaturze pokojowej. Pamiętajcie też, by babkę pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Długość pieczenia zależy od soczystości użytych jabłek. Także ciasto może piec się kilka minut dłużej - to normalne. Jeśli zacznie się spiekać to przykryjcie je z góry.

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami

Babka z tartymi jabłkami

Babka z tartymi jabłkami

Co powiesz na babkę z jesiennym akcentem? To puszysta i mięciutka babka wypełniona soczystymi, tartymi jabłkami, o delikatnie cynamonowym smaku. Świetnie pasuje do kawy i herbaty.

Babka z tartymi jabłkami

Składniki:

  • 220g masła,
  • 150g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek r.M,
  • 260g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50g mielonych migdałów,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 2 większa jabłka (około 400g),
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka i jabłka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę na babkę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Powinniśmy otrzymać około 300-330g startych jabłek. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

*Do ciasta polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki.

** Zamiast startych świeżych jabłek do ciasta można użyć prażonych jabłek - około 200g. Wówczas zmniejszamy ilość cukru do 120g, bo taki mus zawiera już dodany cukier.

W misce wymieszaj suche składniki. Jabłka zetrzyj i wymieszaj z sokiem z cytryny.

W misce wymieszaj suche składniki. Jabłka zetrzyj i wymieszaj z sokiem z cytryny.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.

* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.

Masło utrzyj z cukrem, a potem z jajkami. Dodaj suche składniki.

Masło utrzyj z cukrem, a potem z jajkami. Dodaj suche składniki.

Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką do połączenia. Ciasto na babkę jest gotowe. Przekładamy je do przygotowanej formy.

Dodaj starte jabłka i wymieszaj.

Dodaj starte jabłka i wymieszaj.

Babkę pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka. Babkę po wystudzeniu wyjmujemy z foremki i oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Babka z tartymi jabłkami

Babka z tartymi jabłkami

Jeśli przygotujesz babkę z tartymi jabłkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Babka mega…Nie wiem dlaczego wyszła tylko taka ciemna.
    Jeśli ktoś lubi bardzo slodkie to cukier ok,ale jeśli mniej, to najlepiej zmniejszyć proporcje. Polecam.

    • cukiereczek

      Dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakowała.

Zostaw odpowiedź