To ciasto jest niemożliwie pyszne! Kto by się spodziewał, że połączenie słonych precelków, słodkiego i słonego kremu oraz słodkich truskawek i galaretki da taki efekt. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto amerykańskie o nazwie strawberry pretzel salad. Nazwa sugeruje, że jest to sałatka! Ale tak naprawdę jest to zaskująco pyszne ciasto. Amerykanie mają nosa do dobrych słodkości.
To ciasto Amerykanie przygotowują latem na różne spotkania na świeżym powietrzu. Jest lubiane przez dzieci i przez dorosłych. Najczęściej spotykana jest wersja z truskawkami. Ale świetnie smakuje także z malinami. Jest proste i szybkie do przygotowania, z zaledwie kilku składników. Ciasto pięknie się przechowuje.
Myślę, że może je przerobić z łatwością jako deser do szklaneczek. Także z pewnością tak zrobię i spróbuję wersji z malinami.
A dlaczego to ciasto Amerykanie nazywają sałatką? Niestety, ale nawet oni sami nie wiedzą skąd ta nazwa 🙂 Wśród Amerykanów toczy się burzliwa, czasami śmieszna debata dotycząca pochodzenia nazwy ciasta. No bo jak to...ciasto z precelkami i nazywa się salad?
Więcej przepisów na amerykańskie słodkości
Słynne amerykańskie ciasto, które łączy w sobie słodkie i słone smaki. Jest przepyszne!
Strawberry Pretzel Salad czyli amerykańskie ciasto z precelkami i truskawkami
Składniki:
- SPÓD:
- 200g precelków,
- 50g cukru,
- 115g masła,
- NADZIENIE Z SERKA:
- 225g serka kremowego typu Philadelphia,
- 80g cukru pudru,
- 225g śmietany kremówki 36%,
- GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 400ml wody,
- 450g truskawek
- DODATKOWO:
- 200g śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- precelki i truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotujemy naczynie żaroodporne o wymiarach 23*33cm (lub podobną blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
SPÓD: Precelki umieszczamy w zamykanej torebce. Za pomocą wałka jeździmy po precelkach dociskając. W ten sposób rozdrabniamy precelki. Pokruszone precelki przekładamy do miski. Dodajemy cukier i rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia. Masę precelkową przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy. Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
KREM Z SERKIEM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy na bok. Serek kremowy przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Miksujemy go chwilkę na najwyższych obrotach miksera aż zrobi się puszysty. Dodajemy kremówkę i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch precelków. Wyrównujemy.
* Zamiast Philadelphii używam często serka kremowego Piątnica do kupienia w pojemniczkach płaskich, podłużnych o wadze 135g.
** Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte truskawki obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek wykładamy na krem. Zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto odstawiamy na mimimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gdy galaretka stężeje to śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto za pomocą szprycy zakończonej końcówką gwiazdką. Dekorujemy także precelkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!