Chlebek bananowy

To najlepszy przepis na chlebek bananowy! To co go wyróżnia spośród innych przepisów to użycie masła zamiast oleju. Jest mięciutki, puszysty i wilgotny. Jest pełen bananowego smaku, słodziutkich rodzynek i prażonych orzechów włoskich. Świetnie się przechowuje i smakuje dobrze przez kolejne dni. To jeden z naszych ulubionych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów.

Częstujcie się pysznym wypiekiem amerykańskim w ramach "Weekendowej Cukierenki".

Chlebek bananowy przygotowujemy tak jak ciasto ucierane. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, oraz rozgniecione banany. Im bardziej dojrzałe banany tym słodszy smak ciasta otrzymamy. Na koniec dodajemy suche składniki czyli mąkę i sodę oraz orzechy i rodzynki. Z tego samego przepisu możemy przygotować także muffinki. Czas pieczenia będzie wówczas oczywiście krótszy.

Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że chlebek możecie upiec bez żadnych dodatków tzn. można pominąć orzechy i rodzynki. Można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą, a cukier - miodem, aby otrzymać chlebek w zdrowszej wersji.

Na blogu znajdziecie już chlebek bananowy z dodatkiem cukinii - zobaczcie przepis TUTAJ.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

SKŁADNIKI:

  • 115g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 jajka,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • ½ szklanki rodzynek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i rodzynki i całość mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy do kekówki, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij