Chlebek bananowy

To najlepszy przepis na chlebek bananowy! To co go wyróżnia spośród innych przepisów to użycie masła zamiast oleju. Jest mięciutki, puszysty i wilgotny. Jest pełen bananowego smaku, słodziutkich rodzynek i prażonych orzechów włoskich. Świetnie się przechowuje i smakuje dobrze przez kolejne dni. To jeden z naszych ulubionych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów.

Częstujcie się pysznym wypiekiem amerykańskim w ramach "Weekendowej Cukierenki".

Chlebek bananowy przygotowujemy tak jak ciasto ucierane. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, oraz rozgniecione banany. Im bardziej dojrzałe banany tym słodszy smak ciasta otrzymamy. Na koniec dodajemy suche składniki czyli mąkę i sodę oraz orzechy i rodzynki. Z tego samego przepisu możemy przygotować także muffinki. Czas pieczenia będzie wówczas oczywiście krótszy.

Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że chlebek możecie upiec bez żadnych dodatków tzn. można pominąć orzechy i rodzynki. Można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą, a cukier - miodem, aby otrzymać chlebek w zdrowszej wersji.

Na blogu znajdziecie już chlebek bananowy z dodatkiem cukinii - zobaczcie przepis TUTAJ.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

SKŁADNIKI:

  • 115g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 jajka,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • ½ szklanki rodzynek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i rodzynki i całość mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy do kekówki, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy





2 komentarzy

  1. Świetny przepis. Najlepszy chlebek bananowy jaki robilam

    • cukiereczek

      Dzięki za miły komentarz 🤗

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij