Uwielbiam takie szybkie przepisy. Zwłaszcza teraz, przy dwójce dzieci, doceniam proste i smaczne rozwiązania. Z miłą chęcią dzielę się z Wami dziś przepisem na nasze ulubione ciasteczka serowe z marmoladą.
Są to ciasteczka przygotowane z mąki, serka kremowego i masła. Ciasto przygotowujemy tak jak ciasto kruche tzn. zimne składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Kolejno ciasto chłodzimy przez min. 1 h w lodówce. Tak naprawdę ciasto można przechowywać zagniecione do 2 dni w lodówce (owinięte folią), a wyjąć tuż przed pieczeniem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Ciastka przygotowałam w kształcie takich łódeczek. Ale możecie je zlepić w koperty lub w wiatraczki. Jako nadzienie wykorzystałam marmoladę, ale świetnie sprawdzi się nutella, gęsta konfitura czy po prostu kawałki jabłek.
Ciasteczka pysznie chrupią. Smakują tak pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. Ciasto ładnie się listkuje, niczym ciasto francuskie. Ciastka są godne upieczenia, szybkie i proste, polecam!
Składniki (25-30 sztuk):
- 100g masła,
- 100g serka śmietankowego typu philadelphia,
- 150g mąki pszennej (około 1 szklanki),
- DODATKOWO:
- Marmolada,
- białko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło i serek śmietankowy. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, termoobieg.
Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm. Następnie kroimy na kwadraty o boku 6cm. Na środek każdego kwadratu wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Zakładamy na siebie dwa boki kwadratu i palcem zamoczonym w białku zlepiamy ze sobą. Starajmy się zlepić dokładnie, aby ciastko nie otworzyło się podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy około 15-17 minut. Powinny być zarumienione z wierzchu.
Życzę smacznego!