Witajcie w Dzień Dziecka! Długo zastanawiałam się co mogę przygotować moim dzieciom z okazji Dnia Dziecka. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych swoimi wypiekami. I w tym roku wymyśliłam sobie mini drożdżówki czyli tradycyjne drożdżówki w wersji mini. Miękkie i puszyste, maślane, z kruszonką, kolorowe - bo wykorzystałam do nich sezonowe owoce. Takie bułeczki są idealne do małych rączek. Latem warto wykorzystać świeże owoce, a jesienią drożdżówki można wypełnić owocami mrożonymi. Możecie przygotować je także z budyniem, marmoladą lub twarożkiem.
Zaskocz swoje dziecko pysznymi mini drożdżówkami. Gorąco polecam te bułeczki na letnie pikniki.
Więcej przepisów na słodkie bułeczki
To drożdżówki idealne do małych rączek. Latem przygotuj je ze świeżymi owocami, a zimą użyj owoców mrożonych.
Mini drożdżówki
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 200g owoców: jagody, maliny, truskawki, morele;
- ugotowany budyń i marmolada, twaróg tak jak w TYM przepisie
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 20 równych części (po około 35g każda).
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą małej szklanki lub większego kieliszka robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję owoców, budyniu lub marmolady. Morele i truskawki wkładamy rozcięciem do góry.
* Budyń gotujemy gęstszy, zamiast 500ml dajemy 400ml mleka. Dodajemy także 2 łyżki cukru.
** Owoców mrożonych wcześniej nie rozmrażamy.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Bułeczki pieczemy około 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!
Wyszły przepyszne! Polecam!
Miło mi ♥️
Przepyszne wychodzą 😋
…i widzę, że przepiękne ❤️
I jeszcze zdjęcie bułeczek które szybko zniknęły 😊
No piękne 🤗😍 Brawo!
Bułeczki wyszły przepyszne.
…i piękne ♥️ Cieszę się, że smakują 😉
Idźcie i róbcie!!! Wyszly sztosik 🙂
Bardzo bardzo dziękuję ♥️
Polecam przepis 😉
Dzięki śliczne ❤️