Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon rabarbarowy w pełni, zachęcam do przygotowywania słodkości z rabarbarem np. takich ptysiów 🙂 Ptysie są bardzo wdzięcznymi smakołykami, bo możemy je nadziać dowolnym kremem, a nawet przygotować wersję wytrawną. Proponuję krem o słodko-kwaśnym smaku, w połączeniu z ciastem ptysiowym i posypką z cukru pudru stanowi świetne trio.
SKŁADNIKI :
- PTYSIE:
- 1 szklanka wody,
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka
- KREM:
- 700g obranego rabarbaru,
- 240g cukru,
- 1 cytryna,
- 500g serka mascarpone,
- 20g żelatyny,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
PTYSIE: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
KREM: Rabarbar kroimy w małą kostkę, zasypujemy go cukrem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok. Rabarbar wstawiamy na mały ogień, dodajemy sok i skórkę z cytryny, i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie się rozpadać. Wówczas zdejmujemy go z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Masę odstawiamy, żeby ostygła, a następnie mocno chłodzimy. Wówczas miksujemy ją dodając po łyżce serka mascarpone. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim ptysie. Ptysie przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy je w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Kolor kremu może być lekko zielony lub różowy, zależy to od tego jakiego rabarbaru użyjemy.
- Ilość cukru zależy od rabarbaru. Być może trzeba będzie go użyć mniej lub więcej.
- Żelatynę możemy także rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wówczas wymieszać z masą rabarbarową.
- Rabarbar po wymieszaniu z żelatyną możemy wystudzić i dostawić na noc do lodówki. Masa stężeje, powstanie galaretka, wystarczy ją zmiksować z serkiem mascarpone.