Kruche maślane ciasteczka cytrynowe (Lemon Melting Moments)

Mogę śmiało powiedzieć, że ciasteczka Melting Moments to moje ulubione ciasteczka. Na blogu znajdziecie te ciacha w wersji:

A dziś chciałam Wam zaprezentować wersję cytrynową. Ciastka te są kruche, a co ciekawe do ich przygotowania nie potrzeba jajek. Wystarczą suche składniki i masło. Ciastka składamy jak markizy. Do ich przełożenia wykorzystałam pyszny krem z białej czekolady i serka śmietankowego. Ciastka można zajadać także same. Nie ma konieczności przekładania ich kremem, bo same już są mega smaczne 😉

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • CIASTKA (20 sztuk):
  • 200g miękkiego masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 210g mąki pszennej,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • KREM:
  • 100g serka śmietankowego,
  • 50g białej czekolady,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 25g. Kuleczki układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępny między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175-180 stopni. Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Na tym etapie mamy już gotowe ciasteczka, którymi możemy zajadać się samymi. Możemy też przełożyć je kremem, na który przepis podaję poniżej:

KREM: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski wkładamy serek śmietankowy i miksujemy go krótko z sokiem z cytryny. Dodajemy po łyżeczce przestudzonej rozpuszczonej czekolady i miksujemy na wolnych obrotach miksera.

Krem nakładamy na ciastka łyżeczką lub szprycą. Dokładnie go rozprowadzamy na jednym ciasteczku i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciastka odkładamy do lodówki, aby krem stwardniał.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasteczka można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą.

2) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.

3) Pojedynczych ciastek z tego przepisu wyjdzie 20 sztuk. Po złożeniu i przełożeniu kremem otrzymamy 10 sztuk.

4) Pojedyncze ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni (nieprzełożone kremem).

Kruche maślane ciasteczka cytrynowe (Lemon Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka cytrynowe (Lemon Melting Moments)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij