Puszyste ciasteczka cytrynowe

"Weekendowa Cukierenka" serwuję kolejny przepis na ciasteczka cytrynowe. Wczoraj pokazywałam Wam przepis na ciastka kruche, a dziś są to ciastka lekkie i puszyste. W smaku przypominały mi troszkę biszkopt, a troszkę lekkie ciasto ucierane. Oprócz podstawowych składników jakie dodajemy do ciastek w tym przepisie pojawia się także mleko. Ciasto będzie dość klejące. Więc jeśli nie zależy Wam na kształcie ciastek to nakładajcie je łyżką. Jeśli chcecie mieć idealnie okrągłe ciastka to dłonie zwilżcie wodą lub oprószcie mąką.

Ciastka po upieczeniu i wystudzeniu możecie dodatkowo polać lukrem. Nam jednak najbardziej smakowały same, z kubkiem gorącej herbaty z cytryną 🙂

Puszyste ciasteczka cytrynowe

Puszyste ciasteczka cytrynowe

SKŁADNIKI:

  • 120g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 średnie jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 3 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka amaretto (można pominąć),
  • 1/3 szklanki mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy jajka, jedno po drugim i ucieramy jeszcze po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy aromat waniliowy, amaretto, sok i skórkę cytrynową, miksujemy do połączenia. W dwóch turach dodajemy na przemian suche składniki i mleko. Miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasto będzie klejące więc warto dłonie oprószyć mąką. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Ciastka możemy też nakładać łyżką lub łyżką do lodów.

Ciastka pieczemy około 10-12 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Życzę smacznego!

Puszyste ciasteczka cytrynowe

Puszyste ciasteczka cytrynowe





6 komentarzy

  1. Przepyszne❤?

    • cukiereczek

      Dziękuję ?

      • Ciasteczka wyszły przepyszne ? Nie można przestać ich podjadać ???

        • cukiereczek

          Piękne 🙂

  2. Czy masło w tym przepisie można zamienić na margarynę?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij