Ciasto francuskie to super pomysł na przygotowanie słonej lub słodkiej przekąski. Zawsze mam w lodówce płat ciasta francuskiego w razie "małego głoda".
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Dzisiejsza propozycja to francuskie pakieciki złożone na kształt koperty i wypełnione puszystym nadzieniem serowym z rodzynkami. Nadzienie serowe przygotowałam z sera z wiaderka. W tym przepisie sprawdzi się tylko dobrej jakości ser. Przeczytajcie w uwagach w przepisie jaki ser wybrać. Rzadkie sery mogą sprawić, że ciasto podejdzie wodą i się nie dopiecze. Lepszym rozwiązaniem niż słaby ser z wiaderka będzie po prostu twaróg z kostki, który trzeba zmielić samemu lub przecisnąć przez praskę.
Pamiętajcie też, żeby ciasto francuskie było zimne, prosto z lodówki. A białko do nadzienia serowego ubijcie dopiero tuż przed wyłożeniem sera na ciasto francuskie. A najważniejsza rzecz to dokładne zlepienie ciasta na łączeniu. Wówczas ser nam nie wypłynie. Jeśli zastosujecie się do tych trzech ważnych wskazówek to sukces gwarantowany! Smacznego!
Więcej wypieków z serem z wiaderka
- Zapiekane naleśniki w sosie budyniowym
- Mini serniczki w czterech smakach
- Serowe ciasteczka
- Serowe rogaliki
To sernik z rodzynkami zamknięty w chrupiącym cieście francuskim. Szybko i pysznie, gorąco polecam!
Francuskie koperty z serem
Składniki (6 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
- NADZIENIE SEROWE:
- 250g sera z wiaderka,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 łyżki cukru,
- 4 łyżki rodzynek (50g),
- 1 duże jajko,
- Dodatkowo:
- 1 jajko+1łyżka mleka
Przygotowanie:
NADZIENIE SEROWE: W misce umieszczamy ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy i żółtko. Miksujemy je chwilkę razem do połączenia. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Białko ubijamy dopiero chwilkę przed nałożeniem farszu na ciasto francuskie. Nie ubijamy go wcześniej, bo nadzienie serowe wtedy może podejść wodą.
* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
Ciasto francuskie (wyjęte prosto z lodówki) rozwijamy i kroimy ostrym nożem na 6 równych części. Na każdą z części wykładamy porcję nadzienia serowego. Następnie zakładamy na siebie dwa przeciwległe boki prostokąta i dokładnie je zlepiamy. Kolejno zakładamy pozostałe dwa przeciwległe boki i również dobrze je zlepiamy. Koperty muszą być dobrze zlepione by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim każdą z kopert. Koperty pieczemy około 21-23 minuty, do ładnego zarumienia.
Smacznego!