Ciasteczkowe ludziki na święto św. Marcina

Gdy my w Polsce zajadamy się rogalami z białym makiem to w Niemczech w tym czasie wypieka się słodkie precle i ciasteczkowe ludziki. Ciasteczkowe ludziki nazywane są tam Martinsbrezeln, a precle Stutenkerlen. Tradycyjny wypiek ma formę ludzika z fajką symbolizującą św. Marcina. Ja przygotowałam wersję bez fajki. Z tego co doczytałam ludziki te przygotowuję się z ciasta drożdżowego. Ja znalazłam jednak wersję ciasta serowego i takie ludziki prezentuję Wam dzisiaj w "Weekendowej Cukierence".

Te serowe ciasteczka są prze-pysz-ne! Mój mąż oszalał na ich punkcie i zjadł chyba więcej ciasteczek niż ja. Robi się je szybko, są maślane, słodziutkie, lekko serowe. Można z tego ciasta przygotować inne kształty. Jeśli jesteście fanami moich szybkich rogalików serowych to te ciastka też Wam zasmakują. Nie zwlekajcie i przygotujcie je na 11 listopada 🙂

Ciasteczkowe ludziki na święto św. Marcina

Ciasteczkowe ludziki na święto św. Marcina

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko,
  • 60ml mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 500g mąki pszennej,
  • 22g proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, gęstego,
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 100g roztopionego masła,
  • 100g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Ser przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie, gdy ciasto zrobi się gęste, to przenosimy się z nim na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy ciasteczkowe ludki i układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika. Zostawiamy odstępy, bo ciastka urosną. Ciastka tuż przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Następnie ciastka pieczemy do zarumienienia tzn. około 10 minut. Od razu po upieczeniu ciastka smarujemy roztopionym masłem i maczamy w cukrze.

Z podanego przepisu uzyskamy 4 blachy ciasteczek.

Życzę smacznego!

Ciasteczkowe ludziki na święto św. Marcina

Ciasteczkowe ludziki na święto św. Marcina

Inspiracja

2 komentarzy

  1. Wyszły OK ale spodziewałam się czegoś lepszego. Zwykłe ciastka z cukrem, sera nie czuć wcale. Myślę że jeśli będe je jeszcze kiedyś robić to dobrze byłoby dodać cynamonu albo jakiegoś mocniejszego aromatu do cukru, w którym obtacza się ciastka.

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda to już kwestia gustu. Nam i naszym znajomym bardzo smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij