Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasteczka cytrynowe, których jednym z głównych składników jest kasza manna. Bardzo chętnie wykorzystuje kaszę mannę w słodkich wypiekach - najczęściej jako składnik kremu. Ciasteczka z kaszą manną po upieczeniu są kruchutkie. Smakują pysznie maślano-cytrynowo. Nie smakują typowo jak kruche ciastka, ale łączą w sobie smak ciasta kruchego i ucieranego, z lekko wyczuwalną ziarnistą konsystencją.

Ciasteczka te zaskoczyły nas bardzo pozytywnie swoim smakiem. Moim dzieciom smakowały bardzo. Sięgały chętnie po kolejne. Są szybkie i proste do przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby zostawić dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami przed pieczeniem, bo mocno się rozlewają w trakcie pieczenia. A jeśli posiadacie w swojej spiżarni semolinę, to użyjcie jej tutaj zamiast kaszy manny. Uzyskacie wówczas jeszcze lepszy efekt.

Ciasteczka zniknęły u nas ekspresowo. Na pewno będziemy je powtarzać, bo:

  • są szybkie do przygotowania,
  • wszystkie składniki mamy zawsze w domu,
  • świetnie się przechowują,
  • dzieciom bardzo smakowały.
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Więcej słodkości z kaszą manną

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu. Smakują pysznie, maślanie i cytrynowo. Moje dzieci się nimi zajadały.

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Składniki (16 sztuk):

  • 100g masła,
  • 80g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 duże jajko,
  • 100g mąki pszennej,
  • 100g kaszy manny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej, tzn. masło i jajko wyjmujemy z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i zostawiamy na blacie.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sól.

Przygotowanie ciastek z kaszą manną

Przygotowanie ciastek z kaszą manną

Masło przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki oraz skórkę startą z cytryny. Mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto jest gotowe. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (po około 27g każda). Ciasto będzie miękkie i delikatnie klejące, ale da się bez problemu uformować kulki. Ciastka układamy na blaszkach zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia.

Ciastka z kaszą manną przed pieczeniem

Ciastka z kaszą manną przed pieczeniem

Ciastka pieczemy około 18 minut. Powinny być zarumienione. Najpierw pieczemy jedną blaszkę, a później drugą. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie. Stwardnieją, gdy ostygną. Smacznego!

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną

Jeśli przygotujesz ciasteczka z kaszą manną to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź