Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne jesienne ciasteczka. Ciastka są ogromne, bo mocno rozpłaszczają się podczas pieczenia. Są chrupiące z zewnątrz (szczególnie na brzegach), a ciągnące w środku. Ten rodzaj ciastek Amerykanie określają jako chevy. Ponieważ w składnikach znajdziemy krówki oraz sól to ciastka mają pyszny smak niczym słony karmel. Jabłka dodatkowo dodają im wilgotności.

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Składniki na ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Do przygotowania ciastek potrzebujemy:

  • mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
  • sody  - ciastka odpowiednio rosną,
  • soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
  • masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle.
  • cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
  • jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
  • aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
  • jabłko - najlepsze będzie kwaśne jabłko, które nadaje się do wypieków. Użyłam złotej renety. Potrzeba go niewiele, zaledwie 70g.
  • krówki - około 5 sztuk. Zwróćcie uwagę, aby nie było ciągnące. Powinny dać się łatwo pokroić w małą kostkę.
  • orzechy pekan - jeśli ich nie posiadasz to zastąp je orzechami włoskimi.
Składniki na ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Składniki na ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Jak przygotować ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan?

Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.

  1. Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i min.2h wcześniej z lodówki. Krówki i jabłko posiekaj. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Ubij masło z cukrem w misie miksera. Następnie ubij z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj krówki i jabłka - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników. Schłodź ciasto przez 1 h w lodówce.
  5. Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie orzechy.
  6. Upiecz ciastka. Piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia. Na początku będę miękkie, ale stwardnieją.

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka

  • Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
  • Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
  • Konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce wówczas łatwiej formować ciastka.
  • Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.

Więcej przepisów na ciastka

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Daj się porwać pysznym jesiennym ciastkom o smaku słonego karmelu. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.

Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan

Składniki (12 sztuk):

  • 115g masła,
  • 90g cukru trzcinowego,
  • 60g cukru białego,
  • 1 jajko r.L,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 180g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 50g krówek,
  • 1 małe jabłko (70g obranego),
  • 24 sztuki orzechów pekan

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Krówki i jabłko kroimy w małą kostkę.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy je do misy miksera i ubijamy z cukrem białym i brązowym około 3-5 minut. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ubijamy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo geste. Dodajemy pokrojone jabłka i krówki. Mieszamy dokładnie do połączenia łyżką lub szpatułką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do schłodzenia na 1 h do lodówki.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy. Na jednej blaszce układamy sześć kulek i na drugiej również sześć. W ciastka wciskamy po 1-2 orzechy pekan. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka w lodówce na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 12 minut. Powinny się ładnie zarumienić z brzegów. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasteczka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź