Ciastka amerykańskie

Amerykańskie ciasteczka to pyszne kruche ciastka wypełnione po brzegi kropelkami czekolady. Wymagają zaledwie kilku składników. Są szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy po kolei zmiksować ze sobą składniki, uformować kulki i od razu pieczemy ciastka. Ciastka wychodzą duże i płaskie. Rozlewają się podczas pieczenia dlatego trzeba im zostawić miejsce na blaszce. Smakowały bardzo moim dzieciom. Dorośli też się nimi zajadali.

Ciastka amerykańskie

Ciastka amerykańskie

Składniki na ciastka amerykańskie

Do przygotowania ciastek potrzebujemy:

  • mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
  • proszku do pieczenia - dzięki użyciu spulchniacza ciastka odpowiednio rosną, zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
  • soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
  • masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
  • jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
  • aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
  • chocolate chips - to dzięki dodatkowi kropelek czekolady ciastkom nie można się oprzeć. Mimo ich dodatku ciastka nie są przesadnie słodkie. Jeśli ich nie posiadasz to zastąp je drobno posiekaną mleczną lub deserową czekoladą.
Składniki na ciastka amerykańskie

Składniki na ciastka amerykańskie

Jak przygotować ciastka amerykańskie?

Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.

  1. Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i masło min.2h wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj chocolate chips - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
  5. Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie jeszcze kilka chocolate chips.
  6. Upiecz ciastka. Piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do całkowitego wystygnięcia.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka

  • Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
  • Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
  • Jeśli chcesz łatwiej formować ciastka to schłodź ciasto przez 10 minut w lodówce. Aczkolwiek czas chłodzenia nie jest potrzebny, aby uzyskać pyszne ciastka. Wystarczy dłonie oprószyć mąką, bo ciasto będzie klejące.
  • Włóż kilka chocolate chips w ciastka tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane, będą się ładnie prezentowały na gotowych ciastkach.
  • Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.

Często zadawane pytania

Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?

Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. Jeśli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.

Gdzie kupić chocolate chips?

Chocolate chips czy kropelki czekolady można zamówić w dowolnym sklepie internetowym z produktami cukierniczymi. Można je znaleźć także na Allegro.

Ciastka amerykańskie

Ciastka amerykańskie

Przechowywanie ciastek

Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciastka amerykańskie

Ciastka amerykańskie

Ciastka amerykańskie są chrupiące i wypełnione po brzegi kropelkami czekolady.

Ciasteczka amerykańskie

Składniki (12 sztuk):

  • 125g masła,
  • 55g cukru brązowego,
  • 35g cukru białego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 jajko r.M,
  • 140g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g chocolate chips

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy chocolate chips i mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie klejące. Zostawiamy 1 łyżkę chocolate chips, bo będziemy wkładać je w uformowane ciastka tuż przed pieczeniem.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki (około 40g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy. Ciasto będzie dość klejące więc podczas formowania oprószamy ręce mąką. Na jednej blaszce układamy sześć kulek i na drugiej również sześć. W ciastka wkładamy kilka odłożonych kropelek czekolady. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 10-12 minut. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasteczka amerykańskie to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź