Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

To był mój pierwszy raz z orzechami makadamia. Orzechy makadamia smakują fajnie, delikatnie, są maślane, delikatnie orzechowe. Super wpasowały się jako składnik ciasteczek z białą czekoladą. Nie zdominowały czekolady, ale fajnie z nią współgrały.

Ciasteczka robi się dość szybko (pomijając etap siekania czekolady i orzechów). Nie ma problemów z surowym ciastem. Nie klei się do rąk.Ciasteczka są chrupiące na brzegach, a miękkie i ciągnące w środku. Są pysznie czekoladowe i delikatnie orzechowe.

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Ciasteczka upiekłam najpierw z połowy porcji, a polowe ciasta schowałam sobie do lodówki i upiekłam na świeżo po 3 dniach. Praktycznie przy każdych ciastkach ucieranych możecie tak właśnie zrobić 🙂 Warunek jest tylko jeden. Gotowe ciasto na ciasteczka trzeba później ocieplić na blacie przed formowaniem ciastek.

Więcej przepisów na ciastka z białą czekoladą

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Mega czekoladowe, orzechowe, chrupiące orzechy, chrupiące brzegi i miękki ciągnący środek. Pycha!

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Składniki (20 sztuk):

  • 110g masła,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 50g cukru białego,
  • 1 duże jajko,
  • 175g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 250g białej czekolady,
  • 125g orzechów makadamia
Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia - składniki

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia - składniki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną i solą. Białą czekoladę drobno siekamy. Orzechy siekamy. Najlepiej orzechy posiekać w kawałeczki różnej wielkości: mniejsze i większe.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciastka będziemy piekli w  turach.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy orzechy i czekoladę. Mieszamy łyżką lub dłonią do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie gęste.

* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 3 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 60 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulki. Jedna kulka ważyła u mnie 40g.  Kulki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka pieczemy do zarumienienia około 10 minut. Zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to druga blaszka czeka wtedy na blacie. Smacznego!

* Gdyby ciasteczka po upieczeniu nie wyszły Ci ładne, okrągłe, to jest na to sposób, aby je zaokrąglić. Od razu gorące, wyjęte prosto z piekarnika ciasteczka można zaokrąglić używając szklanki z ostrymi krawędziami o średnicy większej niż nasze ciastko. Szklankę ostawiamy na ciastku i robimy szybkie, koliste ruchy szklanką po papierze do pieczenia. Wówczas krawędzie ciastka zaczną się zmieniać.

** A jeśli chcesz bardziej płaskie, chrupiące ciastka to zgnieć odrobinę każdą kulkę przed pieczeniem.

Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 3 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość do 7-10 dni. Surowe ciasto na ciasteczka można mrozić do 3 miesięcy.

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

Jeśli przygotujesz ciastka z orzechami makadamia i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź