Celowo w nagłówku nie napisałam ciasteczka, bo nie są to małe i fikuśne ciasteczka, ale duże, słodkie ciastka udekorowane kremem. Trend na takie ciasteczka mamy obecnie w USA. Crumbl Cookies to piekarnie, które rozpowszechniły się w USA i Kanadzie i sprzedają na szeroką skalę duuuże ciastka z różnymi kremami, dodatkami, w różnym stylu. Swoją sławę zawdzięczają mediom społecznościowym: przede wszystkim Instagram i Tik tok. Wystarczy, że wpiszecie sobie w google crumbl style cookies, a zobaczycie ich różne wersje.
Ciastka tiramisu są nie tylko pyszne, ale także prezentują się uroczo. Łączą w sobie smak słodkiego ciastka i delikatnego kremu śmietankowego. To deser niezwykle kuszący dla miłośnika ciasteczek i tiramisu.
Więcej przepisów na desery w stylu tiramisu
- Miodownik karmelowe tiramisu
- Babeczki tiramisu
- Tiramisu kajmakowe z malinami
- Korzenne tiramisu z malinami
Pyszne i piękne ciastka w stylu amerykańskim.
Ciastka tiramisu
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTKA:
- 360g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- ½ łyżeczki sody (2g),
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie),
- 230g masła,
- 50g cukru białego,
- 100g cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko,
- KREM:
- 250g serka mascarpone,
- 200g śmietany kremówki,
- 50-100g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka amaretto (opcjonalnie),
- DODATKOWO:
- kakao
PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA: Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą i solą (i kawą rozpuszczalną).
Masło ucieramy z oba rodzajami cukru na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przykrywamy i chowamy do lodówki na 2h.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 12 części. Z ciasta formujemy kulki (około ??? g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciastka trochę zgniatamy i ewentualnie uklepujemy z boków, aby pozostały okrągłe. Najpierw pieczemy jedną blaszkę ciastek, a potem drugą. Ciastka pieczemy około 12 minut, do zarumienia. Zostawiamy na blaszce do wystudzenia.
Na wystudzone ciastka wyciskamy krem. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego!
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Cukru pudru proponuje najpierw dodać 50g, a resztę do smaku.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką Wilton 1A.