Ciastka owsiane z m&m’s

Ciasteczka owsiane z kolorowymi lentilkami to kolejny sposób na przygotowanie moich ulubionych ciasteczek owsianych. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejny pyszny przepis na ciastka.

Przygotowanie ciastek jest dość proste i szybkie, bo nie musimy chłodzić ciasta w lodówce, ale od razu po przygotowaniu przechodzimy do formowania kulek. Ciasta wychodzą chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku z chrupiącymi czekoladowymi m&ms. Spodobają się szczególnie dzieciom. Mój synek mimo, że nie przepada za płatkami owsianymi to ciastka zjadał bez mrugnięcia okiem.

Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Składniki na ciastka owsiane z m&ms

Do przygotowania ciastek potrzebujesz:

  • mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
  • proszku do pieczenia i sody - dzięki użyciu dwóch spulchniaczy ciastka zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
  • soli - nadaje smaku i równoważy słodycz,
  • masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukru białego i trzcinowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
  • jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
  • aromat waniliowy - dla lepszego aromatu,
  • płatków owsianych - nadają ciastkom tę charakterystyczną ciągnącą się konsystencję,
  • m&ms - to dzięki dodatkowi tych kolorowych lentilek ciasta prezentują się tak uroczo. Potrzebne będzie duże opakowanie dowolnych m&ms.
Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Jak przygotować ciastka owsiane z m&ms?

Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.

  1. Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby jajko i masło wyjąć wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj m&ms - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
  5. Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i spłaszcz je dłonią lub dnem szklanki.
  6. Upiecz ciastka przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.
Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.

Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Przechowywanie ciastek

Ciastka przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wariacje na temat ciastek owsianych

To ciasto owsiane jest świetną bazą do rożnych ciastek owsianych. Wypróbujcie te połączenia:

Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Często zadawane pytania

Czy mogę użyć płatków owsianych błyskawicznych?

Jeśli akurat masz dostępne płatki owsiane błyskawiczne to tak, możesz je użyć zamiast płatków owsianych górskich. Preferujemy jednak w tym przepisie płatki owsiane górskie, bo są grubsze i mają większą teksturę.

Czy ciastka owsiane są zdrowe?

Jeśli mówimy o ciastkach owsianych to są one zdrowsze od tradycyjnych ciastek, bo zawierają dużą ilość płatków owsianych bogatych w błonnik. Nadal są to jednak ciastka więc nie można się nimi zajadać bez ograniczeń.

Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?

Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto.

Jakich lentilek użyć?

Możesz użyć m&m's o dowolnym smaku. Ja do wypieków używam najczęściej m&m's czekoladowych (w brązowym opakowaniu). Na rynku dostępne są też mini m&m's - takie też będą nadawały się idealnie.

Czy m&m's nie rozpadną się podczas pieczenia?

Nie, m&m's ładnie zachowują swój kształt podczas wypiekania. Mogą jedynie popękać.

Więcej przepisów na ciasteczka owsiane

Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&m's

Ciastka owsiane z m&ms są pyszne i kolorowe. Robi się je szybko, a jeszcze szybciej znikają z pudełka.

Ciastka owsiane z m&ms

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • 130g mąki pszennej,
  • 190g płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 50g cukru białego (1/4 szklanki),
  • 100g cukru brązowego (1/2 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200g m&ms (1 duże opakowanie)

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy m&ms i mieszamy.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy duże kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka zgniatamy delikatnie dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasteczka owsiane z m&ms to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź