Ciastka owsiane jak florentynki

Florentynki to chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku włoskie ciasteczka. Są wypełnione bakaliami i oblane z jednej strony czekoladą. Na wzór tych ciasteczek przygotowałam ciasteczka owsiane. Ciastka wyszły znakomite, chrupiące i pysznie czekoladowe. W tym przepisie możecie użyć swoich ulubionych bakalii, ale pamiętajcie ma być słodko 🙂 Więc nie żałujcie kandyzowanych owoców.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasteczka owsiane.

Ciastka owsiane jak florentynki

Ciastka owsiane jak florentynki

Więcej przepisów na słodkości inspirowane kuchnią włoską

Ciastka owsiane jak florentynki

Ciastka owsiane jak florentynki

Ciastka owsiane, które smakiem przypominają florentynki czyli mocno słodkie i bakaliowe chrupiące ciasteczka.

Ciastka owsiane jak florentynki

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • 130g mąki pszennej,
  • 190g płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 50g cukru białego (1/4 szklanki),
  • 100g cukru brązowego (1/2 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 50g kandyzowanych wiśni,
  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 75g rodzynek,
  • 100g płatków migdałowych,
  • DODATKOWO:
  • 100g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Kandyzowane wiśnie kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy na sitku i osuszamy je papierowymi ręcznikami.

Przygotowanie ciasteczek owsianych

Przygotowanie ciasteczek owsianych

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy wszystkie bakalie tj. rodzynki, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową i wiśnie kandyzowane. Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia.

* Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny. Wówczas namocz ją w soku pomarańczowym.

Przygotowanie ciasteczek owsianych

Przygotowanie ciasteczek owsianych

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy duże kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy (po około  48-50g). Na jednej blaszce układamy dziewięć kulek i na drugiej również dziewięć. Ciastka zgniatamy delikatnie dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

* Jeśli chcesz, aby ciastka były chrupiące po upieczeniu to zgnieć je tak, aby miały około 5-7mm grubości. Grubsze ciastka będą chrupiące z zewnątrz, a ciągnące w środku.

Ciastka pieczemy około 11 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Ciasteczka maczamy w rozpuszczonej czekoladzie

Ciasteczka maczamy w rozpuszczonej czekoladzie

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Spód każdego ciastka smarujemy czekoladą. Można zrobić na ciastkach wzorek widelcem. Ciastka odstawiamy, aby czekolada zastygła.

* Użyj swojej ulubionej czekolady. Może to być czekolada mleczna, gorzka, deserowa, biała czy karmelowa.

Życzę smacznego!

Ciastka owsiane z czekoladą i bakaliami

Ciastka owsiane z czekoladą i bakaliami

Jeśli przygotujesz ciasteczka owsiane jak florentynki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź