Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Ciasteczka imbirowe to nowy pyszny pomysł na świąteczne ciasteczka. Oprócz imbiru wśród składników znajdziemy także inne przyprawy korzenne oraz obowiązkowo, miód. Uroku ciasteczkom dodaje dekoracja białą czekoladą i posypka ułożona na kształt ostrokrzewu.

Ciasteczka są proste i szybkie do przygotowania. Powstają tak jak większość ciastek czyli ucieramy najpierw masło z cukrem, a później z jajkiem i suchymi składnikami. Ciasto wymaga schłodzenia w lodówce, aby ciasteczka łatwiej się formowało. Po upieczeniu ciastka pięknie błyszczą, a to sprawą panierowania ich w cukrze. Możemy zostawić je już takie i zajadać się nimi do kawki czy herbatki.

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Jednak polane czekoladą i udekorowane zyskują jeszcze na smaku i wyglądzie. Ciastka chrupią z wierzchu, a są miękkie w środku. Sprawdzą się idealnie na prezent bożonarodzeniowy. Sprawdź też moje inne przepisy na świąteczne ciastka:

CIASTKA NA ŚWIĘTA

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Więcej przepisów na świąteczne ciasteczka

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

To aromatyczne ciasteczka pełne korzennych przypraw takich jak: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, z dodatkiem miodu. Oblane są po upieczeniu białą czekoladą i udekorowane posypką na wzór ostrokrzewu.

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Składniki (30 sztuk):

  • 175g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 1 jajko r.L,
  • 80g płynnego miodu,
  • 300g mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • DODATKOWO:
  • 4 łyżki cukru do obtaczania,
  • około 300g białej czekolady,
  • dowolne ozdoby

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, sodę, sól i wszystkie przyprawy. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy oba rodzaje cukru i ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód i ucieramy jeszcze 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i schładzamy przez 1 h w lodówce.

Przygotowanie ciasteczek imbirowych

Przygotowanie ciasteczek imbirowych

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do miseczki wkładamy cukier i każdą kuleczkę obtaczamy w cukrze. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Dnem szklanki zgniatamy odrobinę każdą kulkę.
* Powinniśmy uzyskać około 30 kulek o masie 23g każda.

Formowanie i pieczenie ciastek imbirowych

Formowanie i pieczenie ciastek imbirowych

Ciastka pieczemy około 8-10 minut. Powinny być ładnie zarumienione. Następnie zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale gdy ostygną to stwardnieją.

Ciastka zanurzamy w rozpuszczonej białej czekoladzie

Ciastka zanurzamy w rozpuszczonej białej czekoladzie

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali. Każde ciastko zamaczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie odkładamy je na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie ciasteczka możemy posypać dowolną posypką. Ciastka odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady (można włożyć je na kilkanaście minut do lodówki. Smacznego!

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Jeśli przygotujesz ciastka imbirowe w białej czekoladzie o koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź