Kiedyś nie lubiłam się z ciastem francuskim. Inni zawijali w nie parówki, robili szybkie ciastka z jabłkiem, a ja uważałam, że to pójście na łatwiznę i nie chce tego robić. Całe szczęście, po kilku latach, wszystko mi się odmieniło. Teraz bardzo lubię mieć w lodówce płat ciasta francuskiego. Gdy mam niespodziewanych gości czy brak mi pomysłu na kolację - wyciągam ciasto francuskie, ulubione dodatki i gotowe.
Dziś chce Wam zaproponować szybki deser. Są to francuskie poduszeczki posmarowane gotowym kremem pistacjowym i udekorowane malinami. Po raz kolejny łączę maliny i pistacje. To pyszne combo. Nie martwcie się jeśli nie macie akurat kremu pistacjowego. Świetnie sprawdzi się tutaj nutella czy masło orzechowe. A do tego banan, truskawki czy borówki.
Więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego
- Francuskie koperty serowe
- Francuska napoleonka
- Francuskie rogaliki z nutellą
- Francuskie ślimaczki pizza
Ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka francuskie. Dzięki nacięciu ciasta francuskiego przed pieczeniem możemy wyrośnięte ciasto "wepchnąć" do środka i utworzyć miejsce na krem.
Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami
Składniki (15 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego (275g),
- 1 jajko,
- DODATKOWO:
- 1 słoiczek kremu pistacjowego (200g),
- 200g malin
- posiekane pistacje lub czekoladowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
CIASTO FRANCUSKIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy kwadraty. Każdy kwadrat nacinamy w środku tworząc drugi mniejszy. Ciasto tylko nacinamy - nie przecinamy do końca! Układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika. Jajko roztrzepujemy i za pomocą pędzelka smarujemy każde ciastko tuż przed pieczeniem. Ciastka pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15-17 minut. Studzimy.
* Moje ciasto francuskie miało wago 275g. Po rozłożeniu miało wymiary około 25cmx40cm. Podzieliłam je zatem na 15 kwadratów o wymiarach ~8cmx8cm.
** Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.
*** Jeśli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 300g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.
Gdy ciastka ostygną to ponownie lekko nacinamy mniejsze kwadraty i palcami popychamy mniejszy kwadrat do środka dużego tak, aby utworzyło się w środku wgłębienie. Do powstałego wgłębienia nakładamy porcję kremu pistacjowego. Na wierzch układamy świeże maliny. Deser posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!
*Użyłam kremu pistacjowego słodzonego marki GustoBello zakupionego w sieci sklepów Biedronka w tygodniu włoskiem.
Cała rodzina oszalała na punkcie tych ciastek! Zostają u nas na stałe ♥️
Bardzo mi miło ♥️