Chlebek orzechowy z żurawiną

Wilgotny, słodko-cierpki, maślany, orzechowy, polany sosem pralinowym – ten chlebek jest pyszny! Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na prosty do przygotowania, pyszny w smaku chlebek orzechowy ze świeżą żurawiną.

Do przygotowania ciasta nie potrzeba nawet miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub łyżką. Ciasto na chlebek przygotowujemy tak jak na muffinki czyli osobno suche, osobno mokre składniki, łączymy razem, mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę i siup do foremki. Reszta to już pieczenie. To co jednak sprawia, że ten chlebek ma niepowtarzalny smak to sos pralinowy na górze. Sos pralinowy czyli masełko z cukrem. Oba te składniki zagotowujemy, a gdy cukier się rozpuści to polewamy nim wierzch ciasta. Po zastygnięciu na wierzchu tworzy się słodka maślana skorupka, która fajnie współgra z kwaśną żurawiną. Orzechy w przepisie mogą być włoskie lub pekan. Żurawinę możecie dać w całości, a możecie dać posiekaną. Wówczas uzyskacie jeszcze fajniejszy "keksowy wzór" w przekroju.

Chlebek orzechowy z żurawiną

Chlebek orzechowy z żurawiną

SKŁADNIKI:

  • SUCHE:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • MOKRE:
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • DODATKOWO:
  • 1 i 1/3 szklanki świeżej żurawiny,
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub pekan,
  • Orzechy do dekoracji,
  • SOS PRALINOWY:
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 100g masła,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Orzechy drobno siekamy. Większe kuleczki żurawiny kroimy na pół.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietanę i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Do miski dodajemy żurawinę i orzechy, mieszamy.

Formę keksową 9x28cm (lub 11x21) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy.

Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią w trakcie pieczenia.

Ciasto po wystudzeniu polewamy gorącym sosem pralinowym i dekorujemy orzechami.

SOS PRALINOWY: W rondelku umieszczamy masło i cukier. Podgrzewamy je na średnim ogniu. Gotujemy całość razem co jakiś czas mieszając do momentu pojawienia się bąbelków i połączenia cukru z masłem.

Życzę smacznego!

Chlebek orzechowy z żurawiną

Chlebek orzechowy z żurawiną

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij