Ciasteczka ze słonecznikiem

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na pyszne, lekkie ciasteczka do pochrupania. Są bardzo szybkie do przygotowania, nie licząc czasu leżakowania ciasta w lodówce. Ale ciasto kruche ma to do siebie, że musi być dobrze schłodzone. Ciasteczek z tych proporcji wychodzi całkiem sporo. Polecam je gorąco, bo są przepyszne, my je uwielbiamy. Smakowały również bardzo mojej mamie.
Ciasteczka ze słonecznikiem

Ciasteczka ze słonecznikiem

SKŁADNIKI:

  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 i 1/2 łyżki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300g ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtko i śmietanę, chwilkę siekamy, a następnie wyrabiamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy ją na minimum 1 godzinę do lodówki.

*Można zamiennie użyć margaryny zamiast masła. Ale z masłem ciastka są smaczniejsze.


Ziarna słonecznika wysypujemy do płaskiej miseczki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy szklanką koła. Pozostałe białko roztrzepujemy z dodatkiem cukru. Za pomocą pędzelka ciastka smarujemy białkiem i maczamy w słoneczniku. Układamy je na blaszce i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół tzn. aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu studzimy. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Zamiast słonecznika można użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny lub rodzynek.

Ciasteczka ze słonecznikiem

Ciasteczka ze słonecznikiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź