SKŁADNIKI:
- 100g masła,
- 1 jajko,
- 3 i 1/2 łyżki cukru pudru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300g ziaren słonecznika,
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtko i śmietanę, chwilkę siekamy, a następnie wyrabiamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy ją na minimum 1 godzinę do lodówki.
*Można zamiennie użyć margaryny zamiast masła. Ale z masłem ciastka są smaczniejsze.
Ziarna słonecznika wysypujemy do płaskiej miseczki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy szklanką koła. Pozostałe białko roztrzepujemy z dodatkiem cukru. Za pomocą pędzelka ciastka smarujemy białkiem i maczamy w słoneczniku. Układamy je na blaszce i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół tzn. aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu studzimy. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast słonecznika można użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny lub rodzynek.