Kocham jeść, piec i testować nowe przepisy na ciasteczka. Może dlatego na blogu znajdziesz już 98 przepisów na domowe ciastka 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" chcę Ci zaproponować wspaniałe połączenie chrupiących słonych precelków i czekolady. Użyłam czekolady karmelowej, ale równie dobrze można ją zastąpić białą lub mleczną.
Ciastka robi się dość szybko. Od razu po przygotowaniu ciasta przechodzimy do formowania kulek i pieczenia ciastek. Ciastka mają chrupiące brzegi, a miękki środek. Smakowały bardzo całej rodzince.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Przepyszne domowe ciasteczka z wykorzystaniem solonych precelków i karmelowej czekolady. Można równie dobrze użyć czekolady białej lub mlecznej.
Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową
Składniki (12 sztuk):
- 120g masła,
- 50g cukru trzcinowego,
- 50g cukru białego,
- 1 duże jajko,
- 170g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 100g czekolady karmelowej,
- 50g precelków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.
Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną i solą. Czekoladę karmelową drobno siekamy. odkładamy około 12-20 precelków na bok (będą na wierzch ciastek), a resztę precelków drobno siekamy.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy precelki i czekoladę. Mieszamy łyżką lub dłonią do dobrego połączenia składników.
Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulki. Kulki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. W każdą kulkę wkładamy po 1-2 odłożone precelki. Ciastka pieczemy do zarumienienia około 10-12 minut. Zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. Smacznego!
* Gdyby ciasteczka po upieczeniu nie wyszły Ci ładne, okrągłe, to jest na to sposób, aby je zaokrąglić. Od razu gorące, wyjęte prosto z piekarnika ciasteczka można zaokrąglić używając szklanki z ostrymi krawędziami o średnicy większej niż nasze ciastko. Szklankę ostawiamy na ciastku i robimy szybkie, koliste ruchy szklanką po papierze do pieczenia. Wówczas krawędzie ciastka zaczną się zmieniać.
Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 3 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość do 7-10 dni. Surowe ciasto na ciasteczka można mrozić do 3 miesięcy.
Czy te ciasto się lepi do rąk podczas formowania?
Odrobinę się lepi, ale da się uformować kulki. Można ewentualnie lekko oprószyć dłonie mąką 😃