Ciasteczka miodowe

Rozkręciłam się świątecznie 🙂 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejne pyszne ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na święta i w okresie świątecznym.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Dzisiejszy przepis na ciastka inspirowany jest bardzo przez Was lubianym ciastem miodowym - Miodownikiem. Sposób przygotowania i proporcje ciasta są bardzo podobne.

TUTAJ znajdziesz zestawienie przepisów na świąteczne ciasteczka.

Przygotowanie ciastek jest dość proste, ale samo ciasto musimy schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce. Ja najczęściej ciasto robię wieczorem, a rano piekę ciastka. Ciastka możecie zrobić w wersji kakaowej. Wystarczy wówczas odjąć 20g mąki, a w to miejsce wsypać kakao. W ciastka przed pieczeniem możecie wcisnąć m&m'sy, ulubioną posypkę czy bakalie.

Ciasteczka z miodem

Ciasteczka z miodem

Ciasteczka pieką się szybko. Ładnie się przechowują. Wychodzą prawie, że płaskie więc będą się nadawały do dekorowania czy przekładania kremem.

Więcej wypieków z miodem

Ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe

Pyszne ciasteczka, których głównym składnikiem jest miód. Spokojnie mogą konkurować z pierniczkami.

Ciasteczka miodowe

Składniki:

  • 85g miodu,
  • 100g masła,
  • 120g cukru,
  • 5-6 żółtek (100g),
  • 2g soli,
  • 1 łyżeczka sody (4g),
  • 380g mąki pszennej,

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.

Przygotowanie ciasta na miodowe ciasteczka

Przygotowanie ciasta na miodowe ciasteczka

W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.

Przygotowanie ciasta na miodowe ciasteczka

Przygotowanie ciasta na miodowe ciasteczka

Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.

* Z tego przepisu można przygotować także ciastka miodowe kakaowe. Wystarczy zamienić wtedy mąkę na 20g kakao.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm

Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 4mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.

Ciastka miodowe przed i po upieczeniu

Ciastka miodowe przed i po upieczeniu

Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją. Smacznego!

Ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe

Jeśli przygotujesz miodowe ciasteczka to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Jakim kremem przełożone są Twoje ciasteczka? Wyglądają przepysznie! 😊

    • cukiereczek

      Kremem z serka. W tym tygodniu pojawi się na nie przepis 😉

  2. Ile wychodzi z podanych składników?

    • cukiereczek

      Około 30 sztuk.

Zostaw odpowiedź