Rozkręciłam się świątecznie 🙂 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejne pyszne ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na święta i w okresie świątecznym.
Dzisiejszy przepis na ciastka inspirowany jest bardzo przez Was lubianym ciastem miodowym - Miodownikiem. Sposób przygotowania i proporcje ciasta są bardzo podobne.
TUTAJ znajdziesz zestawienie przepisów na świąteczne ciasteczka.
Przygotowanie ciastek jest dość proste, ale samo ciasto musimy schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce. Ja najczęściej ciasto robię wieczorem, a rano piekę ciastka. Ciastka możecie zrobić w wersji kakaowej. Wystarczy wówczas odjąć 20g mąki, a w to miejsce wsypać kakao. W ciastka przed pieczeniem możecie wcisnąć m&m'sy, ulubioną posypkę czy bakalie.
Ciasteczka pieką się szybko. Ładnie się przechowują. Wychodzą prawie, że płaskie więc będą się nadawały do dekorowania czy przekładania kremem.
Więcej wypieków z miodem
- Torciki miodowe z kremem
- Batoniki owsiane z miodem i malinami
- Miodownik
- Tort miodowy z bitą śmietaną
Pyszne ciasteczka, których głównym składnikiem jest miód. Spokojnie mogą konkurować z pierniczkami.
Ciasteczka miodowe
Składniki:
- 85g miodu,
- 100g masła,
- 120g cukru,
- 5-6 żółtek (100g),
- 2g soli,
- 1 łyżeczka sody (4g),
- 380g mąki pszennej,
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.
W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.
Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.
* Z tego przepisu można przygotować także ciastka miodowe kakaowe. Wystarczy zamienić wtedy mąkę na 20g kakao.
Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 4mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.
Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją. Smacznego!
Jakim kremem przełożone są Twoje ciasteczka? Wyglądają przepysznie! 😊
Kremem z serka. W tym tygodniu pojawi się na nie przepis 😉
Ile wychodzi z podanych składników?
Około 30 sztuk.