Pyszna przekąska dla małych i dużych. Super sprawdzi się dla dzieci do szkoły. Mąż powiedział, że smakiem przypomina znanego batonika Snickersa. Batoniki przygotowuję się w 5 minut. Są sycące i podzielne.
SKŁADNIKI :
- 100g ekspandowanej kaszy jaglanej,
- 50g masła,
- 200g gładkiego masła orzechowego,
- 100g czekolady mlecznej (deserowej lub gorzkiej),
- 4 łyżki miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę łamiemy na tafelki. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
W większym garnku umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Wówczas dodajemy masło orzechowe. Dalej podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy czekoladę i trzymamy na ogniu do jej rozpuszczenia. Do ciepłej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ekspandowaną kaszę jaglaną i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy równomiernie do foremki. Dokładnie wyrównujemy wierzch i wklepujemy masę w formę.
Foremkę odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie masę wyjmujemy z foremki i kroimy na 18 batoników.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ekspandowaną kaszę jaglaną kupiłam w Rossmannie.