Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Pyszna przekąska dla małych i dużych. Super sprawdzi się dla dzieci do szkoły. Mąż powiedział, że smakiem przypomina znanego batonika Snickersa. Batoniki przygotowuję się w 5 minut. Są sycące i podzielne.

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

SKŁADNIKI :

  • 100g ekspandowanej kaszy jaglanej,
  • 50g masła,
  • 200g gładkiego masła orzechowego,
  • 100g czekolady mlecznej (deserowej lub gorzkiej),
  • 4 łyżki miodu,

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę łamiemy na tafelki. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia.

W większym garnku umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Wówczas dodajemy masło orzechowe. Dalej podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy czekoladę i trzymamy na ogniu do jej rozpuszczenia. Do ciepłej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ekspandowaną kaszę jaglaną i mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Gotową masę wykładamy równomiernie do foremki. Dokładnie wyrównujemy wierzch i wklepujemy masę w formę.

Foremkę odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie masę wyjmujemy z foremki i kroimy na 18 batoników.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Ekspandowaną kaszę jaglaną kupiłam w Rossmannie.

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź