Botwinka jest zdecydowanie królową wiosny. Nie mogło zabraknąć u mnie jakże szybkiej i jakże pysznej zupy, w której główne skrzypce gra botwina właśnie. Zupa jest lekka, sycąca, na pewno sięgnięcie po dokładkę. Zachęcam do jej przygotowania. Osoby dbające o linie mogą pominąć dodatek śmietany lub zastąpić ją jogurtem.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 ziemniaki,
- 1,5 l bulionu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę i pietruszkę, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie botwinkę kroimy w kostkę tzn. buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a liście i łodyżki kroimy w 1-2cm słupki.
Do bulionu dodajemy buraczki i gotujemy 5 minut, następnie dodajemy łodyżki i liście i gotujemy do miękkości (kilkanaście minut). W między czasie dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie odlewamy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy ze śmietaną, wlewamy ją do garnka i zupę zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂