Zupa botwinkowa

Botwinka jest zdecydowanie królową wiosny. Nie mogło zabraknąć u mnie jakże szybkiej i jakże pysznej zupy, w której główne skrzypce gra botwina właśnie. Zupa jest lekka, sycąca, na pewno sięgnięcie po dokładkę. Zachęcam do jej przygotowania. Osoby dbające o linie mogą pominąć dodatek śmietany lub zastąpić ją jogurtem.

Składniki:

 

  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,

 

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę i pietruszkę, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie botwinkę kroimy w kostkę tzn. buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a liście i łodyżki kroimy w 1-2cm słupki.

Do bulionu dodajemy buraczki i gotujemy 5 minut, następnie dodajemy łodyżki i liście i gotujemy do miękkości (kilkanaście minut). W między czasie dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie odlewamy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy ze śmietaną, wlewamy ją do garnka i zupę zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź