Muffinki z malinami i białą czekoladą

Czy biała czekolada i maliny to dobre połączenie? Oczywiście, że tak 🙂 Na pewno skusicie się na jeden z przepisów:

Tym razem maliny i białą czekoladę połączyłam w puszystej i szybkiej do przygotowania muffince. Ponieważ mam jeszcze zapas mrożonych malin z jesiennych zbiorów działkowych więc użyłam je tutaj. Malin wcześniej nie rozmrażałam, ale dodałam zamrożone prosto do ciasta i krótko je wmieszałam. Z całą pracą uwinęłam się w 15 minut. Reszta to już tylko pieczenie.

W pracy pomagały mi dzieci, które świetnie poradziły sobie z odważaniem cukru czy mąki. Następnie dzielnie pilnowały piekarnika aż muffiny się upieką.

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta do 3/4 papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Puszyste, słodko-kwaśne muffinki wypełnione po brzegi malinami i białą czekoladą. Do zrobienia w kilka minut.

Muffiny z malinami i białą czekoladą

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 duże jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 100 cukru (1/2 szklanki),
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 100g białej czekolady,
  • 200g malin

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę drobno siekamy. Możemy użyć malin mrożonych - nie rozmrażamy ich wcześniej, ale dajemy zamrożone od razu do ciasta.

*Proporcje na muffiny podałam w ml i g, ale jeśli nie posiadacie wagi kuchennej to nie będzie dużym błędem jeśli mąki weźmiecie 2 szklanki, śmietany 1 szklankę, oleju pół szklanki, a malin około 1 szklanki. Muffinki także udadzą się na szklanki (szklanka o pojemności 250ml).

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy owoce i czekolady (kilka malin możemy odłożyć na wierzch), mieszamy delikatnie - tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.

Przygotowanie muffinek z malinami i białą czekoladą

Przygotowanie muffinek z malinami i białą czekoladą

Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).  Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z malinami i białą czekoladą to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź