Na święta Bożego Narodzenia muszą pojawić się u mnie jakieś ciasteczka 🙂 To właśnie ciasteczka mają największe powodzenie u dzieci. Co więcej, można je przygotować już dużo wcześniej. Ciastka można zapakować na prezent. Nie każdy też ma czas na pracochłonne wypieki takie jak piernik, makowiec czy sernik. Ciasteczka przygotujesz w miarę szybko. Polecam moje sprawdzone przepisy na świąteczne ciasteczka:
- Pierniczki miękkie i puszyste - to pierniczki, które pieczemy najczęściej w naszym domu. Or razu po upieczeniu są miękkie i puszyste. Smakują świetnie same, ale można polać je lukrem lub czekoladą.
- Pierniczki lukrowane - to bardzo prosty przepis na szybkie pierniczki. Pierniki te rosną równo podczas pieczenia i dzięki temu idealnie nadają się do lukrowania. Te pierniczki najczęściej wieszamy na choince.
- Piernikowe choinki - to pyszne ciasteczka piernikowe z zatopionymi lentilkami. Bardzo proste do zrobienia, a sprawiają wiele radości na małych buźkach.
- Pierniczki staropolskie - to mercedesy wśród pierniczków. Pieczemy je z ciasta takiego jak na piernik staropolski. Ciasto to nastawiamy już w listopadzie. Są miękkie, puszyste, aromatyczne, po prostu najlepsze!
- Pierniczki alpejskie - to kolejne pierniki, które bardzo często pieczemy. Uwielbiamy je. Są miękkie od razu po upieczeniu, nadziane powidłami i polane czekoladą.
- Pierniczki zaparzane - to rewelacyjny przepis na pierniki z kuchni polskiej. Do ciasta wykorzystujemy amoniak. Pierniki są puszyste, od razu miękkie, z rumianą skórką.
- Lebkuchen - czyli pierniczki niemieckie, w których składzie znajdziemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Są bezbłędne w smaku. Inne od znanych nam pierników, ale naprawdę pyszne. Zawsze chętnie do nich wracam.
- Piernikowe ciasteczka owsiane - Ciasteczka owsiane kochają wszyscy. A w grudniu możemy upiec ich świąteczną wersją. To jeden z moich świątecznych hitów.
- Miękkie pierniczki na drożdżach - Bardzo szybkie i proste pierniczki, które są od razu miękkie po upieczeniu.
- Pierniczki dyniowe - miękkie i puszyste pierniczki z dodatkiem dyniowego puree. Bardzo je lubię, bo są idealnie okrągłe, puchate i aromatyczne.
- Pierniczki z ziemniakami - czy dodatek ziemniaków jeszcze kogoś dziwi w wypiekach? Ziemniaki dodają wypiekom wilgotności, a pierniczki z ich dodatkiem są miękkie i puszyste.
- Ciasteczka miodowe - te pyszne ciasteczka przygotowane są głównie z miodu. Są pyszne, a przy tym idealnie nadają się do dekorowania czy przekładania kremem.
- Śnieżne kule - to urocze kuleczki przygotowane z mąki, masła, orzechów i cukru pudru. Świetnie się przechowują. Mają piaskowy i delikatny smak.
- Kartofelki marcepanowe - efektowne, a takie proste do przygotowania kuleczki tylko z dwóch składników: marcepanu i kakao. Smakują naprawdę pysznie! I sprawdzą się idealnie jako dekoracja wypieków.
- Pralinki kokosowo-owsiane - to pralinki przygotowane z płatków owsianych i wiórek kokosowych. Fajna opcja dla osób, które nie mogą jeść cukru i miodu lub chcą zjeść coś zdrowszego w święta.
- Ciasteczka brownie - urocze ciasteczka brownie przyozdobione w świątecznym klimacie.
- Ciasteczka imbirowe oblane białą czekoladą - to aromatyczne ciasteczka pełne korzennych przypraw takich jak: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, z dodatkiem miodu. Oblane są po upieczeniu białą czekoladą i udekorowane posypką na wzór ostrokrzewu.
- Miodowe kanapki z kremem - pyszne miodowe ciasteczko przełożone kremem z serka kremowego, ozdobione paseczkami z czekolady i cukrową posypką.
- Matyldki - to wypiek, w którym specjalizuje się moja teściowa. Kruche ciastka piecze kilka tygodni przed świętami. A kilka dni przed wigilią każde ciastko smaruje lukrem i przekłada powidłami. Po tym czasie ciastka rozpływają się w ustach.
- Ciastka z maszynki - to ciastka, które świetnie przechowują się nawet do 2 miesięcy. Idealnie kruche, maślane, delikatne. Przepis jest stary, z babcinego zeszytu.
- Amoniaczki - kolejny przepis z kuchni polskiej, który po prostu uwielbiam! Dzięki użyciu amoniaku uzyskacie idealnie kruche i puszyste ciastka świąteczne posypane cukrem.
- Orzeszki - żeby je upiec trzeba mieć specjalną patelnię. Same skorupki można upiec dużo wcześniej, a nadziać tuż przed świętami. Proponuję jako nadzienie pyszny krem budyniowo-orzechowy.
- Kruche ciasteczka z marmoladą - pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z uroczym dołeczkiem w środku wypełnionym marmoladą.
- Rurki - rurki możemy upiec nawet miesiąc wcześniej i trzymać w zamkniętym pojemniku. Zaś nadziewamy je kilka dni przed świętami.
- Ciasteczka bezowe muszelki - to ślicznie prezentujące się ciasteczka z chrupiącą warstwą bezy, miękkie i maślane w środku, leciutkie jak piórko, delikatnie słodkie.
- Mini rogaliki orzechowe - te rogaliki to jeden z moich hitów. Banalnie proste w przygotowaniu, a tak zaskakująco smaczne.
- Ciastka ze świeżą żurawiną i białą czekoladą - przepyszne ciastka o słodko-kwaśnym smaku z chrupiącym brzegiem i miękkim, ciągnącym środkiem. Świeża żurawina świetnie się tutaj sprawdza.
- Kruche ciastka orkiszowe z miodem i orzechami - chrupią tutaj ciastka, chrupią tutaj orzeszki. To ciastka w zdrowszej wersji, ale nawet osoby nie lubiące się zdrowo odżywiać uwielbiają je.
- Kruche ciasteczka świąteczne - można je przełożyć kajmakiem, czekoladą, powidłami czy ulubioną konfiturą. Prezentują się uroczo i smakują fenomenalnie. Chętnie sięga się po kolejne ciastko.
- Waniliowe księżyce - te ciastka najbardziej kojarzą mi się ze świętami. Są podobne w smaku do śnieżnych kuleczek, ale zwinięte są w kształt rogalika. Smakują krucho, piaskowo, maślanie.
- Bezowe choinki - wyciśnięta beza ze szprycy na kształt choinki ozdobiona posypką. Czyż nie prezentują się uroczo? Będą idealne na prezent.
- Cake pops żurawinowe - słynne amerykańskie praliny czyli pokruszone ciasto babkowe wymieszane z kremem mascarpone, polane białą czekoladą. Smakują bajecznie. Biała czekolada i żurawina to idealne połączenie.
- Cake pops korzenne - słynne amerykańskie praliny w świątecznym smaku. To mój ulubiony smak cake pops! Koniecznie polane mleczną czekoladą.
- Ciastka owsiane z pistacjami, żurawiną i białą czekoladą - to ciasteczka owsiane w wersji delux. Są przepyszne i proste do przygotowania.
- Ciastka owsiane z żurawiną- maślane kruche ciasteczko owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny.
- Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą - nie ma co się rozpisywać, bo to najlepsze ciastka pod słońcem, idealne proporcje składników, idealne połączenie. Piekę je przez cały rok.