Kochani, dziś chce Wam zaproponować bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Bardzo mocno nadziane roladki w połączeniu z pysznym serowym sosem - i obiad gotowy w kilka chwil. Nie trzeba nic podsmażać, tylko zwinąć roladki, przygotować sos i zapiec. Sos smakiem przypomina mi troszkę sos beszamelowy, ale jednak to nie beszamel.
SKŁADNIKI:
- schab 500g,
- 2 dymki,
- 150 g suszonych pomidorów (masa po odsączeniu zalewy),
- serek śmietankowy 2-3 łyżki,
- sól.
- pieprz,
- SOS SEROWY:
- mleko 600ml,
- mąka 3 łyżki,
- masło 3 łyżki,
- ser żółty 200g,
- kurkuma 1/2 łyżeczki,
- chili 1/2 łyżeczki,
- oregano 1 łyżeczka,
- papryka ostra 1/2 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
- DO PODANIA: ryż długoziarnisty 300-400g
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na 5-6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię). Rozbite plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim 2 suszone pomidory i kawałek dymki (cebulki i szczypiorku) i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kolejno przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą. Sos powinien być pikantny. Sosem zalewamy roladki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Podajemy z ryżem. Życzę smacznego 🙂