Wczoraj w "Weekendowej Cukierence" prezentowałam Wam przepis na słynne amerykańskie ciasteczka whoopie pies. Dziś natomiast zobaczcie jak przygotować te ciastka w wersji jesiennej czyli z dyni. Przygotowanie jest bardzo podobne, bo zaczynamy od ucierania masła z cukrem. Mamy tutaj kilka przypraw korzennych i puree z dyni oraz brak kakao. Ciasteczka są puszyste i mięciutkie, przełożone najlepszym kremem serowym! Nie można im się oprzeć. Im dłużej lezą w lodówce tym są lepsze. Przed podaniem najlepiej ocieplić je do temperatury pokojowej.
SKŁADNIKI (35 sztuk złożonych już ciasteczek):
- CIASTKA:
- 115g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 1 szklanka puree z dyni,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- KREM:
- 170g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
- 125g masła,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA: Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.
W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko do połączenia składników.
Odrywamy po kawałku ciasta i wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczkę. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych ostępach od siebie. Staramy się, aby kulki były tej samej wielkości. Powinniśmy ich uzyskać około 70 sztuk.
Możemy także ciasto przełożyć do szprycy czy rękawa i wyciskać ciastka na blaszkę tak jak się wyciska makaroniki.
Ciasteczka pieczemy około 10-13 minut tzn. do momentu aż będą upieczone, sprężyste w dotyku. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Krem możemy schłodzić przez 30-60 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką. Wyciskamy krem na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugą połówką.
Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!