Whoopie pies

Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam dziś na czekoladowe wypieki 🙂

Whoopie pies to słynne amerykańskie ciasteczka. Są mięciutkie i puszyste niczym ucierane ciasto i tak też się je przygotowuje. Najpierw uciera się masło z cukrem, następnie z jajkiem, a na końcu dodaje mąkę i odrobinę mleka. Ciasto wychodzi gęste. Najlepiej nakładać je szprycą (tylka nie jest potrzebna) wówczas ciastka wyjdą ładne i okrągłe. Ciastka rosną mocno podczas pieczenia więc trzeba zostawić odstępy na blaszce. Są puszyste i mocno czekoladowe. Przełożyłam je kremem orzechowym oraz kremem z pianek marshmallow (tzw. Marshmallow fluff).

Whoopie pies

Whoopie pies

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 170g mąki,
  • 6 łyżek kakao (60g),
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120g masła,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 1 jajko,
  • 60ml mleka (1/4 szklanki),
  • KREM:
  • 100g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 100g masła orzechowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30sekund. Dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę okrągłe ciastka. Ciastka możemy też nakładać łyżką. Na jedno ciastko potrzeba około 1 łyżki ciasta. Zachowujemy spore odległości, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. Ciastka pieczemy 13 minut, a po upieczeniu studzimy i przekładamy kremem orzechowym.

KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5 minut). Dodajemy masło orzechowe i miksujemy

Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciastka. Ciastka składamy po dwa. Krem możemy też nakładać łyżką.

Życzę smacznego!

Whoopie pies

Whoopie pies

Whoopie pies

Whoopie pies

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij