W "Weekendowej Cukierence" prezentuję dziś ciasto w" sam raz na raz". To ucierane ciasto z rabarbarem jest niskie, szybko i ładnie się piecze. Będzie idealne na podwieczorek w gronie rodziny na świeżym powietrzu. Świetnie sprawdzą się tutaj także inne sezonowe owoce. Uda się każdemu, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 125g masła,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki aromatu wanilinowego,
- 125g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- DODATKOWO:
- 150g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier oraz aromat wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Ciasto pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Życzę smacznego!
Przepis bardzo łatwy. Mimo pomieszania kolejności składników ciasto wyszło przepyszne. Zazwyczaj wychodzą mi zakalce a ten nie! Polecam! Ja zrobiłam z truskawkami
Cieszę się ogromnie, że ciasto smakowało ?
można zaryzykować z mrożonymi owocami ?
Myślę, że tak.