Rabarbarowy puszek

W "Weekendowej Cukierence" prezentuję dziś ciasto w" sam raz na raz". To ucierane ciasto z rabarbarem jest niskie, szybko i ładnie się piecze. Będzie idealne na podwieczorek w gronie rodziny na świeżym powietrzu. Świetnie sprawdzą się tutaj także inne sezonowe owoce. Uda się każdemu, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 125g masła,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki aromatu wanilinowego,
  • 125g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 150g rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier oraz aromat wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Ciasto pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek





4 komentarzy

  1. Przepis bardzo łatwy. Mimo pomieszania kolejności składników ciasto wyszło przepyszne. Zazwyczaj wychodzą mi zakalce a ten nie! Polecam! Ja zrobiłam z truskawkami

    • cukiereczek

      Cieszę się ogromnie, że ciasto smakowało ?

  2. można zaryzykować z mrożonymi owocami ?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

Zostaw odpowiedź